OVERBLIK: Amerikanerne stemmer også om abort og straffearbejde

8. NOV 2022 • 05:00UDLAND

I nogle delstater skal vælgerne ikke kun stemme om personer men også konkret politik.

I mange delstater er der foruden valg til Kongressen konkret lovgivning på stemmesedlen, som vælgerne enten skal vedtage eller forkaste.

Læs her, hvad der ellers stemmes om på en række udvalgte områder:

* Abort

I fem delstater skal vælgerne tage mere eller mindre direkte stilling til abort-reglerne i deres delstat.

I Californien og Vermont skal vælgerne tage stilling til, om "reproduktive rettigheder" skal skrives ind i deres respektive delstats forfatning. Reproduktive rettigheder dækker over retten til abort men også prævention.

I Kentucky skal vælgerne tage stilling til, om de vil føje til delstatens forfatning, at den ikke giver nogen ret til abort.

Det vil i så fald kortslutte et igangværende opgør ved domstolene i Kentucky, om hvorvidt et næsten totalt abortforbud er i strid med delstatens forfatning, til fordel for forbuddet.

Den stat, hvor vælgernes dom bliver mest afgørende, er nok Michigan. Her skal vælgerne ligesom i Californien og Vermont stemme om, hvorvidt borgernes reproduktive rettigheder skal skrives ind i delstatens forfatning.

Michigan har et gammelt abortforbud fra 1931, som blev sat ud af kraft, da USA's højesteret i 1973 sikrede retten til abort under visse vilkår.

Men da USA's højesteret i sommer spolede sin egen kendelse tilbage, stod Michigan pludselig med sit forbud fra 1931 igen.

Forbuddet er i første omgang suspenderet af en domstol, men det ventes anket til delstatens højesteret. Det vil ikke blive nødvendigt, hvis vælgerne stemmer for at skrive reproduktive rettigheder ind i delstatens forfatning.

* Straffearbejde

I fem delstater - Alabama, Louisiana, Oregon, Tennessee og Vermont - skal vælgerne også tage stilling til at fjerne en del af deres delstatsforfatning, som tillader slave-arbejde eller straffearbejde for forbrydelser.

I Alabama vil det være som del af en mindre omskrivning af hele forfatningen, som skal godkendes af vælgerne.

Ud over de fem delstater, der skal stemme om at fjerne muligheden for strafarbejde, har 15 delstater stadig tekst i deres forfatninger, som tillader det.

* Marihuana

I fem delstater - Arkansas, Maryland, Mississippi, North Dakota og South Dakota - skal vælgerne stemme ja eller nej til forskellige former for legalisering af besiddelse og brug af marihuana af personer over 21 år.

* Valglovgivning

For valgnørder er der også et spændende spørgsmål på stemmesedlen i den vigtige svingstat Nevada. Her skal vælgerne tage stilling til at lave en ændring i deres valgsystem, så de får det, der hedder Ranked Choice Voting.

Det er et system, hvor vælgerne må rangere de forskellige kandidater. Dermed kan stemmerne på de kandidater, der får færrest stemmer, fordeles på de pågældende vælgeres andetvalg, indtil en kandidat opnår 50 procent af stemmerne.

Systemet er allerede i brug i Maine og fra 2022 også i Alaska. I Maine har det allerede ændret udfaldet af et valg til Repræsentanternes Hus.

Kilde: Ballotpedia.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU