Oleg Tinkov dropper russisk pas på grund af krig i Ukraine

1. NOV 2022 • 04:48UDLAND

Russisk milliardær med danske forbindelser vil ikke "associeres med et fascistisk land".

Forretningsmanden Oleg Tinkov, der hidtil har været både cypriotisk og russisk statsborger, dropper sit russiske statsborgerskab på grund af krigen i Ukraine.

Det meddeler han mandag.

- Jeg har taget den beslutning at droppe mit russiske statsborgerskab. Jeg kan og vil ikke associeres med et fascistisk land, som startede en krig med en fredelig nabo og dræber uskyldige mennesker dagligt, siger han.

- Jeg håber, at flere prominente russiske forretningsfolk vil gøre som mig, så Putins (Ruslands præsident, Vladimir Putin, red.) regime og økonomi svækkes, og han i sidste ende bliver besejret, skriver han på det sociale medie Instagram.

Derudover deler Tinkov et certifikat, der bekræfter, at han ikke længere er russisk statsborger.

- Jeg hader Putins Rusland, men elsker alle russere, som klart tager afstand fra denne vanvittige krig!, skriver Tinkov.

Den farverige milliardær er blandt Ruslands mest berømte erhvervsmænd. Det er han, fordi han grundlagde Tinkoff Bank.

Tinkov har gentagne gange kritiseret Ruslands offensiv i Ukraine. Han har opfordret Vesten til at få stoppet "massakren".

Oleg Tinkov stoppede som administrerende direktør for banken i 2020. Tinkoff Bank har siden lagt afstand til flere af hans udtalelser.

I Danmark er Oleg Tinkov nok mest kendt for sin periode på cykelholdet Saxo-Tinkoff, der siden skiftede navn til Tinkoff.

Forretningsmanden gik først ind som sponsor for Bjarne Riis' daværende Team Saxo Bank i sommeren 2012.

Efter 2013-sæsonen købte Tinkov World Tour-licensen af Riis og drev holdet videre frem til 2016, hvor det gik i opløsning.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU