Obama: Splittelse i USA skaber farligt politisk klima

5. NOV 2022 • 19:58UDLAND

Tre dage inden det afgørende midtvejsvalg i USA flokkes tidligere og nuværende præsidenter i vigtig delstat.

Splittelser i amerikansk politik skaber et "farligt klima", advarer USA's tidligere præsident Barack Obama.

En hadsk tone i debatten fører ifølge Obama til angreb som det, der i sidste uge gik ud over Paul Pelosi, som er gift med formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

- Den vane vi har med at dæmonisere politiske modstandere og med at sige skøre ting. Den skaber et farligt klima, advarer ekspræsidenten.

- Vi ser politikere, der ikke arbejder for at bringe folk sammen, men for at skabe splittelse og gøre os vrede og bange for hinanden. De gør der for deres egen skyld, så de kan komme til magten, siger Obama.

Han nævnte ikke, om han tænkte på specifikke politikere eller partier.

Obama er lørdag rejst til delstaten Pennsylvania for at tale til fordel for sit Demokratiske Partis kandidater, tre dage inden amerikanerne stemmer ved midtvejsvalget.

Ved tirsdagens valg bliver det afgjort, hvordan magtbalancen i Kongressens to kamre - Senatet og Repræsentanternes Hus - vil være i de næste to år.

Demokraterne har lørdag sendt deres to stærkeste kort - Obama og den nuværende præsident, Joe Biden - ud at føre valgkamp i Pennsylvania.

Ved de seneste fire præsidentvalg har vælgerne i denne delstat svunget fra et parti til et andet.

Ved tirsdagens valg står kampen om en plads i Senatet mellem demokraten John Fetterman og republikaneren Mehmet Oz.

Mehmet Oz har støtte fra en anden tidligere præsident, nemlig partifællen Donald Trump, der også er i Pennsylvania lørdag.

Meningsmålinger viser, at Republikanerne potentielt kan vinde store sejre ved valget til Kongressen. Det konservative parti håber på at vinde kontrol over begge Kongressens kamre - Repræsentanternes Hus og Senatet.

Hvis det sker, vil det give Republikanerne en stærk position i de kommende to år op til præsidentvalget i 2024. Det er uklart, om Biden vil genopstille ved præsidentvalget, hvor det kan blive et nyt hårdt valgopgør med Donald Trump.

Ifølge organisationen U.S. Elections Project har knap 39 millioner amerikanske vælgere brevstemt forud for tirsdagens midtvejsvalg.

Det betyder, at der kan gå nogle dage, før resultatet er klar i Pennsylvania, Georgia og andre delstater, hvor der er meget tæt løb mellem de kandidater, der kæmper om en plads i Senatet.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU