Ni personer anholdt for storstilet fupnummer om cannabisinvestering

15. APR 2024 • 10:13UDLAND

Ofre i sag om omfattende investeringsbedrageri står tilbage med et samlet tab på knap fem milliarder kroner.

Ni personer, der alle er mistænkt for at stå bag omfattende investeringsbedrageri, blev torsdag anholdt på tværs af adskillige landegrænser.

Det oplyser EU's politiagentur, Europol.

Svindelnummeret ved navn "JuicyFields" bestod i at lokke personer til at investere i medicinsk cannabis.

Bedrageriet har efterladt omkring 186.000 ofre i Danmark og mange andre lande med et tab på mindst 645 millioner euro - svarende til knap fem milliarder kroner. Det skønner Europol.

De mistænkte, der hovedsageligt kommer fra Rusland, fik med reklamer på sociale netværk lokket ofrene ind på hjemmesider.

Med en indledende investering på minimum 50 euro og køb af cannabisplanter blev investorerne lovet et årligt afkast på mere end 100 procent.

I virkeligheden blev der aldrig købt cannabisplanter, selv om bagmændene hævdede at have et samarbejde med autoriserede forhandlere.

Bedrageriet begyndte i starten af 2020. Senere - i juli 2022 - trak bagmændene stikket fra investeringsplatformen og forhindrede investorer i at tilgå deres konti.

De første investorer fik udbetalt et afkast. Men det var penge, som kom fra senere investorer.

De fleste midler blev således brugt til at betale medarbejdere, holde platformen kørende og udvide svindlen gennem flere onlinekampagner.

Et netværk af internationale virksomheder er angiveligt blevet brugt til at hvidvaske de overførte midler.

Det er efterforskninger i Tyskland og Spanien, der viste, at investorerne kun blev delvist betalt.

Forud for torsdagens anholdelser har tyske og spanske myndigheder foretaget aktioner mod kriminelle netværk i Estland, Italien, Polen, Portugal og flere andre lande.

Samlet har godt 550.000 personer været registrerede som investorer. Men kun omkring 186.000 overførte penge.

Flere end 400 politibetjente var involveret i torsdagens aktion, og der blev gennemført ransagninger på 38 adresser i forskellige lande.

Myndigheder har beslaglagt luksusbiler, kunstværker, elektroniske enheder og dokumenter.

Desuden er 4,7 millioner euro stående på bankkonti blevet indefrosset. Det samme gælder for godt 1,5 millioner euro i kryptovaluta, 106.000 euro i kontanter og 2,6 millioner euro i ejendomsværdier.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU