Markant flere fik EU-asyl i 2022: Flest ansøgere er fra Syrien

27. APR 2023 • 14:00UDLAND

40 procent flere blev tildelt asyl i EU-landene sidste år sammenlignet med 2021. Tyskland tog imod flest.

Antallet af godkendte asylansøgninger i EU steg med 40 procent sidste år sammenlignet med året før.

Det fremgår af data offentliggjort af EU's statistikkontor, Eurostat.

I alt fik 384.245 personer asyl i EU i 2022.

Tyskland gav flest mennesker asyl. 41 procent af alle asylgodkendelser i EU blev givet af myndighederne i Tyskland.

Den største gruppe, der fik asyl i 2022, var syrere efterfulgt af afghanere og venezuelanere.

29 procent at dem, der fik asyl, kom fra Syrien, og næsten hver fjerde - 23 procent - var fra Afghanistan.

Seks procent af ansøgerne, som blev tildelt asyl, kom fra Venezuela. Langt størstedelen af venezuelanerne søgte beskyttelse i Spanien.

Tyskland godkendte markant flere asylansøgninger end de øvrige EU-lande.

Mens Tyskland stod for 41 procent af alle godkendelser, blev 13 procent af asylgodkendelserne givet i Frankrig, 10 procent i Italien og 9 procent i Spanien.

Tallene fra EU's statistikkontor indikerer, at borgerkrigen i Syrien fortsat driver tusindvis af mennesker på flugt.

Krigen brød ud i forbindelse med Det Arabiske Forår i 2011 og har altså varet i 12 år. Ifølge FN er 14 millioner syrere flygtet siden krigens begyndelse.

Knap halvdelen er internt fordrevne, mens de resterende godt syv millioner er flygtet til udlandet. De fleste opholder sig i Syriens nabolande.

Tyskland er det land uden for Mellemøsten, som har taget imod flest syriske flygtninge. Flere end 850.000 flygtninge fra Syrien bor i Tyskland.

De afghanske asylansøgere kommer også fra et land i krise. Selv om der ikke længere er krig i Afghanistan, har landet været præget af stor ustabilitet, siden USA trak sine styrker ud i august 2021 efter 20 års tilstedeværelse.

Taliban er igen ved magten i Afghanistan og har indført en række restriktioner, som rammer piger og kvinder hårdt. Blandt andet må afghanske kvinder ikke længere gå på universitetet, og piger er forment adgang til gymnasierne.

Den tredje største gruppe, der fik asyl i EU i 2022 - venezuelanerne - kommer fra et land præget af en dyb økonomisk krise.

Ukrainske flygtninge fremgår ikke af Eurostats data over asylansøgninger. Det skyldes, at de ikke indgår i det almindelige asylsystem i EU.

Efter Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022, aktiverede EU et direktiv, som kræver, at alle medlemslande skal give opholdstilladelse til ukrainske flygtninge, der søger beskyttelse.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU