Kasparov: Kun nederlag i Ukraine kan ryste Putins fascisme

19. FEB 2023 • 02:43UDLAND

Den russiske skakstormester siger i München, at "frigørelsen fra Putins fascisme løber gennem Ukraine".

Den kendte russiske skakstormester og udtalte kritiker af den russiske regering Garri Kasparov har lørdag udtalt sig om krigen i Ukraine under en sikkerhedskonference i den tyske by München.

Skakgeniet, som blev stormester allerede i sine sene teenageår, siger, at et russisk nederlag i krigen i Ukraine er en betingelse for en demokratisk forandring i Rusland.

- Frigørelsen fra Putins (Vladimir Putin, Ruslands præsident, red.) fascisme løber gennem Ukraine, siger han.

- Russere lever i en osteklokke. Den kan ikke splintres, medmindre den imperialistiske idé kollapser gennem et militært nederlag.

Den tidligere skakverdensmester opfordrer i samme ombæring Vesten til at fortsætte støtten til Ukraine.

- Ingen udgift til Ukraine er for høj, siger han.

Garri Kasparov er i det sydtyske som deltager på Münchens Sikkerhedskonference. Konferencen tæller flere højtprofilerede navne som for eksempel Kamala Harris, USA's vicepræsident.

Men Kasparov er langt fra den eneste russer, som er kritisk over Putins regering, på deltagerlisten.

Mikhail Khodorkovskij, en tidligere oligark, og Irina Sjtjerbakova, en russisk historiker, siger begge, at de deler Kasparovs holdning om, at en ukrainsk sejr er nødvendig.

- Det er en tragisk tid. Det er smerteligt at høre for Ukrainerne, for de betaler med deres blod. Men man skal være meget modig for at gå på gaden i Rusland, siger Sjtjerbakova.

Khodorkovskij siger, at frygten er, at støtten til Ukraine svinder ind, og at vestlige lande i stedet begynder at opfordre til mere diplomatiske løsninger.

- Det, vi frygter, er nedtrapning, siger han.

Rusland invaderede Ukraine 24. februar sidste år. Dermed vil det på fredag være præcis et år siden, at krigen gik i gang.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU