Haitis politi overvinder bander og får adgang til brændstof

4. NOV 2022 • 09:40UDLAND

En blokering af en vigtig olieterminal har ført til krise i Haiti. Politiet har nu genvundet kontrollen.

Det haitianske politi har torsdag genvundet kontrollen over landets vigtigste olieterminal nær Haitis hovedstad, Port-au-Prince.

Det oplyser regeringen i Haiti.

En gruppering af bander, der fælles bliver kaldt for G9, har blokeret adgangen til Varreux-terminalen siden september. Det har betydet kritisk mangel på benzin og diesel og har udløst en stor krise i Haiti.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har politiet fået kontrol over terminalen efter en stor politiaktion, hvor der også blev udvekslet adskillige skud.

- Regeringen lykønsker Haitis politi med at have udvist stor professionalisme, da det generobrede Varreux-terminalen, som væbnede mænd kontrollerede, lyder det i en udtalelse fra premierminister Ariel Henrys kontor.

Det nævnes ikke, om der var nogen dødsfald i forbindelse med aktionen.

FN har tidligere diskuteret, om det var nødvendigt at sende en mission afsted for at hjælpe myndighederne med at få adgang til terminalen.

FN's menneskerettighedschef, Volker Türk, har også advaret om, at blokaden har udløst en "langtrukken, mangefacetteret krise", der potentielt kunne ende med Haitis værste humanitære nødsituation i årtier.

Varreux-terminalen blev 12. september overtaget af bandelederen Jimmy Cherizier, der også er kendt under navnet Barbecue.

Blokaden af olieterminalen har ikke kun ført til mangel på brændstof.

Den har også påvirket vandforsyningen, hvilket er særdeles kritisk, da Haiti i øjeblikket kæmper med et udbrud af diarrésygdommen kolera.

Haiti ligger i Det Caribiske Hav på den vestlige del af en ø, der også består af Den Dominikanske Republik. Der er over 11 millioner indbyggere.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU