G7-lande vil skabe bedre infrastruktur i fattige lande

12. JUN 2021 • 14:28UDLAND

Verdens største økonomiers plan for infrastruktur i fattige lande skal også ses i lyset af kinesisk træk.

G7-landene er lørdag blevet enige om en ny global plan, som skal hjælpe fattige lande med at bygge infrastruktur.

Det oplyser Det Hvide Hus i en erklæring.

Ifølge Det Hvide Hus er G7-lederne enige om en plan, der skal hjælpe udviklingslande med infrastrukturen, samtidig med at det skal ses som et modtræk til lignende initiativer fra Kina.

- I dag mødtes præsident Biden med G7-ledere for at diskutere strategisk konkurrence med Kina og forpligte sig til konkrete handlinger for at imødekomme det enorme behov for infrastruktur i lav- og mellemindkomstlande, hedder det i en erklæring.

G7 er et forum af syv af verdens dominerende økonomiske magter. Det er USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien.

De mødes over weekenden i landsbyen Carbis Bay i det sydvestlige England.

Planen skal tilbyde fattige nationer partnerskaber om infrastruktur, som er drevet på "værdier, høje standarder og gennemsigtighed".

G7-landene og andre "ligesindede" partnere skal ligeledes hjælpe til med at få øget investeringerne fra den private sektor i de fattige lande på en række områder.

Planerne skal ses i lyset af Kinas nye silkevejsinitiativ. Det er en kæmpe infrastrukturplan, som landet lancerede i 2013. Det omfatter store udviklings- og investeringsinitiativer, som strækker sig fra Asien til Europa.

Mere end 100 lande har underskrevet aftaler med Kina om at samarbejde om projekter såsom jernbanestrækninger, havne, motorveje og øvrig infrastruktur.

Men G7-landenes plan skal give de fattigere lande et alternativ til kinesisk samarbejde.

Det er første gang i næsten to år, at G7-landenes stats- og regeringschefer mødes fysisk.

EU er også med til G7-møderne og er repræsenteret i form af EU-Kommissionens formand og EUs præsident. EU er ikke formelt medlem.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU