Colombias præsident går efter total fred med oprørere

1. JAN 2023 • 12:12UDLAND

Ny aftale om våbenhvile omfatter blandt andet ELN, Farc-dissidenter og narkotikakartellet AGC.

Colombias regering har indgået en seks måneders våbenhvileaftale med oprørsbevægelsen ELN og fire andre væbnede grupper i landet, meddeler præsident Gustavo Petro på Twitter.

Venstrefløjspolitikeren Petro blev indsat som præsident i efteråret og har lovet at få løst landets mange konflikter uden brug af militæret.

Præsidenten har lanceret projektet "Paz total", der har en "total fred" som mål i et land, der plages af vold, selv om oprørsbevægelsen Farc blev opløst i 2017.

De væbnede grupper, som stadig hærger i Colombia, kæmper om indtægterne fra narkotikahandel og andre kriminelle aktiviteter.

Colombia er verdens største kokainproducent.

Regeringens bilaterale aftale om våbenhvile omfatter blandt andet ELN, Farc-dissidenter i grupperne Second Marquetalia og Estado Mayor Central samt narkotikakartellet AGC.

Aftalen indebærer, at våbnene skal hvile frem til den 30. juni. Våbenhvilen kan forlænges, hvis der sker fremskridt i forhandlinger om endelige aftaler med oprørsgrupperne, siger Petro.

- Total fred kommer til blive virkelighed i Colombia, skriver han på Twitter.

De væbnede grupper omfatter over 10.000 mand.

Colombia har i mere end et halvt århundrede været plaget af væbnede konflikter mellem staten og forskellige grupperinger af venstreorienterede guerillaer, narkosmuglere og højreorienterede, paramilitære gruppe

I 2019 stod den venstreorienterede oprørsgruppe ELN bag et bilbombeangreb mod et politiakademi i hovedstaden Bogotá. 22 mennesker blev dræbt. Angrebet fik fredsforhandlinger mellem gruppen og regeringen til at bryde sammen.

I de nye fredsforhandlinger har Venezuela, Cuba og Norge fået en rolle som garanter. I 2016 lykkedes det for daværende præsident Juan Manuel Santos at få den langt større oprørsgruppe Farc til at lægge våbnene.

Santos blev rost globalt og modtog også Nobels fredspris for sin indsats.

Farc er i dag et politisk parti.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU