25 højreekstremister med plan om statskup anholdt i Tyskland

7. DEC 2022 • 14:54UDLAND

Over 3000 politifolk deltog i aktion tidligt onsdag i 11 delstater. Kupplan omfattede angreb på parlamentet.

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag.

De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin.

- De anholdte er en del af en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen, og den udelukker ikke vold mod staten for at opnå målet, siger anklagemyndigheden.

Over 3000 politibetjente deltog i aktionen tidligt onsdag morgen. Der blev foretaget razziaer i mere end 130 huse og lejligheder i mindst 11 af de tyske delstater. Der blev også foretaget anholdelser i Østrig og Italien - blandt andet af en tidligere officer fra den tyske hær.

Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse, skriver de tyske aviser. Bevægelsen accepterer ikke den tyske føderation og formidler ofte højreekstreme og antisemitiske holdninger.

I kupplanerne indgik det, at et tidligere medlem af en tysk kongefamilie, der er identificeret som Heinrich XIII P. R., skulle indsættes som leder i en ny fremtidig stat. Heinrich anvender prinsetitlen og stammer fra den royale slægt Reuss, som har regeret over dele af det østlige Tyskland.

Gruppen havde ifølge anklagemyndigheden også planer om at opbygge en hel ny tysk hær.

Gruppen skal have kontaktet russiske diplomater, hvilket blev tillagt stor betydning for etableringen af en ny orden. Der er ingen beviser på sådanne kontakter.

Der er rapporter om, at en russisk kvinde også skal være anholdt under operationen. Det russiske nyhedsbureau Tass skriver, at den russiske ambassade ikke har kendskab til anholdelsen.

Den russiske ambassade i Berlin har udsendt en erklæring om, at den russiske stat ikke har nogen forbindelser til "tyske terrorgrupper".

Reichsbürger er knyttet til flere nynazistiske grupperinger. Tysklands efterretningstjeneste anslår, at bevægelsen har omkring 21.000 tilhængere.

En aktiv soldat og flere tidligere soldater fra det tyske forsvar Bundeswehr er blandt de anholdte, rapporterer nogle tyske medier.

Tysklands justitsminister, Marco Buschmann, roser i et tweet optrævlingen af den "formodede terrorcelle".

- Politiaktionen onsdag har vist, at Tyskland er i stand til at forsvare dets demokrati, siger Buschmann.

Samtidig siger den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser, at regeringen vil fortsætte en hård linje over for antidemokratiske grupper.

- Efterforskningen af grupper på den ydre højrefløj har givet os et glimt af en afgrund med terrortrusler i Reichsbürger-miljøet, som benægter den moderne tyske stats eksistens, siger den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser.

Der Spiegel skriver, at kupplanerne blandt andet gik ud på at storme Forbundsdagen. Flere skal have trænet våbenbrug.

De mistænkte skal have lagt planer om et kup siden november 2021. Forberedelserne til det planlagte kup har blandt andet omfattet anskaffelser af udstyr, rekrutteringer af nye medlemmer og skydeøvelser.

/ritzau/dpa

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU