Storme og skybrud gav flest vejrskader hos boligejere i syv år

29. DEC 2022 • 06:00INDLAND/KRIMINAL

Et år med storm og skybrud har udløst det højeste antal anmeldelser af vejrskader hos Topdanmark siden 2015.

2022 begyndte med kraftige storme og gled efterfølgende over i en sommer, der bød på skybrud.

Det har udløst mange vejrskader hos danske husejere.

Det viser en opgørelse fra Topdanmark, som ifølge egne tal er forsikringsselskab for over 600.000 borgere og 110.000 virksomheder.

Forsikringsselskabet har fået næsten 20.000 anmeldelser om vejrskader fra kunder med boliger og bygninger.

Det er 82 procent flere end i 2021. Samtidig er det det største antal vejrskader siden 2015.

Ifølge Rasmus Ruby-Johansen, der er koncerndirektør i Topdanmark med ansvar for skade, har især de to store storme Nora og Malik, som ramte i begyndelsen af året, voldt store problemer.

- Især Malik medførte omfattende skader hos både erhvervsdrivende og private husejere. Det er mange år siden, der har været en tilsvarende storm i Danmark, så det er længe siden, der har været så mange skader som følge af storm, forklarer han.

Anmeldelserne handler typisk om væltede flagstænger og træer eller vildfarne trampoliner, havemøbler og tagplader.

Ødelæggelser efter storm udgjorde over 13.000 af de anmeldte vejrskader hos Topdanmark. Siden 2018 har niveauet ligget mellem 2000 og 4500.

Også heftig regn og skybrud i løbet af sommeren har givet udfordringer, fortæller Rasmus Ruby-Johansen.

- Det var ikke helt så galt som i 2021, men der var stadig mange skybrud. Udfordringen er ofte, at hvis vi har haft en lang periode med tørt vejr, kan jorden ikke absorbere al det vand, der pludselig kommer. Dermed stiger vandet og skyller ind i folks huse.

- Det kan også være tagkonstruktioner med svagheder, som bukker under for vandmængderne.

Topdanmark følger udviklingen nøje og ser blandt andet på, hvor mange skader der er, hvilke typer det er, og hvor hyppige og dyre de er.

- Hvis der kommer mange flere skader over tid, og de er dyrere, er vi nødt til at se på, om vi har prissat vores forsikringer rigtigt.

- Men det er også sådan med forsikring, at man ser over tid, om der er en trend, for vi hæver ikke prisen og sænker den igen, bare fordi der har været en enkelt stor storm det ene år.

Også geografi spiller en stor rolle.

- Kommer der et meget voldsomt skybrud over København eller Aarhus, bliver mange boliger ramt af det. Så det er mange parametre, vi ser på over længere perioder, fortæller skadedirektøren.

Ser man bort fra vejrskader, har 2022 især afspejlet, at vi kommer fra en periode med corona.

- Vi ser flere skader på autoforsikringer og flere indbrudsskader, som følge af at folk er mere ude. Så skadebilledet har i stor udstrækning normaliseret sig efter et par år stærkt præget af corona.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU