OVERBLIK: Hvad er et nærhospital?

20. MAJ 2022 • 12:12ERHVERV/POLITIK

Folketingets partier har fredag præsenteret en aftale, som skal bringe sundhedsvæsenet tættere på borgeren.

En stor del af en sundhedsaftale, som alle Folketingets partier står bag, er oprettelsen af op til 25 såkaldte nærhospitaler.

De skal stå for udvalgte sygehusfunktioner med behandling og diagnosticering i områder af Danmark, hvor der ikke er et akutsygehus tæt på.

Men hvad kan man som borger forvente af et nærhospital? Læs mere her:

* De nærhospitaler, som aftalepartierne vil oprette, er en slags udvidede og store sundhedshuse.

* Nærhospitalerne skal indeholde sygehusfunktioner, som er koblet op på det nærmeste akutsygehus som en fremskudt funktion.

* De skal ikke have en døgnfunktion, og der vil ikke være sengepladser.

* I stedet skal man på nærhospitalerne kunne få foretaget udvalgte undersøgelser og behandlinger. Det gælder for eksempel blodprøver, røntgenbilleder eller konsultationer.

* Nærhospitalerne skal også kunne tilbyde genoptræning eller misbrugsbehandling, der ellers normalt ligger under kommunerne.

* Der skal også både være plads til alment praktiserende læger, praktiserende speciallæger, psykologer, fysioterapeuter, kiropraktorer, apotekere - for bare at nævne nogle.

* Nærhospitalerne adskiller sig ifølge nogle eksperter ikke meget fra de tværsektorielle sundhedshuse, der allerede eksisterer i nogle kommuner.

Desuden mener sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet, at det er misvisende at kalde det et nærhospital, når man blandt andet ikke kan have patienter indlagt.

* Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger til gengæld, at nærhospitalerne skal forsøge at ensrette tilbuddene mere på tværs af kommuner og regioner ved at leve op til nogle bestemte krav, som Sundhedsstyrelsen fastsætter.

* Det er også Sundhedsstyrelsen, der skal komme med en beskrivelse af, hvilke patientgrupper og funktioner som kan indgå på nærhospitalerne. Det skal også tilpasses lokale forhold.

* Det er heller ikke fastlagt, hvor alle nærhospitalerne skal ligge henne, men det skal ifølge aftalen være steder, hvor der er langt til det nærmeste akutsygehus. Der er ifølge Danske Regioner 21 akuthospitaler i Danmark.

Kilder: Sundhedsreformen, sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, Ritzau.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU