Overblik: Danmarksdemokraternes lynfart mod Folketinget

17. AUG 2022 • 18:11ERHVERV/POLITIK

Danmarksdemokraterne blev rekordhurtigt opstillet til Folketinget og er klar med 30 folketingskandidater.

Blot få uger efter, at den rigsretsdømte Inger Støjberg smed fodlænken, begyndte rygter at svirre om et nyt parti.

Fodlænken havde den tidligere Venstrepolitiker og udlændinge- og integrationsminister båret i 60 dage, som konsekvens af den dom hun modtog i Rigsretten for ulovligt at have adskilt asylpar.

I de seneste meningsmålinger står Støjbergs endnu nystiftede parti, Danmarksdemokraterne, til 10-11 procent af stemmerne ved et kommende folketingsvalg.

Her er et overblik over Danmarksdemokraternes udvikling, siden rygerne om et nyt parti for alvor begyndte at tage fat:

* 17. juni:

Indenrigs- og Boligministeriet oplyser, at de har modtaget to ansøgninger om nye partinavne, der indeholder navnet Inger Støjberg heriblandt navnet "Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg".

* 23. juni:

Inger Støjberg bekræfter, at hun starter partiet Danmarksdemokraterne. Samme dag meddeler flere DF-afhoppere herunder Liselott Blixt, Karina Adsbøll og Hans Kristian Skibby, at de har udfyldt en vælgererklæring til partiet.

* 24. juni:

Et døgn efter Inger Støjbergs bekræftelse af, at hun står bag Danmarksdemokraterne, oplyser Indenrigs- og Boligministeriet, at der er påbegyndt 40.321 vælgererklæringer til partiet. Det er rekordhurtigt. Et parti skal blot have godkendt 20.182 vælgererklæringer, før det kan stille op ved et folketingsvalg.

* 8. juli:

Indenrigs- og Boligministeriet oplyser, at Danmarksdemokraterne har fået godkendt sine vælgererklæringer. Dermed kan partiet stille op til det kommende folketingsvalg.

* 28. juli:

Danmarksdemokraterne får sit første folketingsmedlem, da DF-afhopper Peter Skaarup melder sig ind i partiet.

* 17. august:

Støjberg præsenterer 30 kandidater til det kommende folketingsvalg. Syv kandidater er afhoppere fra DF, der indtil tidligere i år sad i Folketinget for Dansk Folkeparti.

På Christiansborg får Peter Skaarup dermed selskab af Lise Bech, Dennis Flydtkjær, Hans Kristian Skibby, Karina Adsbøl, Søren Espersen og Jens Henrik Thuesen Dahl.

Folketingsgruppen består dog af otte personer, da også afhopper Bent Bøgsted er blevet medlem. Han genopstiller ikke ved næste valg.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU