Nato-lande lover sammenhold i gassag: Alt tyder på sabotage

29. SEP 2022 • 12:46ERHVERV/POLITIK

Alle angreb mod allieredes kritiske infrastruktur vil blive mødt af et samlet Nato, siger lande i udtalelse.

Natos medlemslande er "dybt bekymrede" over skaderne på gasforbindelserne Nord Stream 1 og 2, der blev opdaget tidligere på ugen.

I en fælles udtalelse skriver landene, at det ligner sabotage.

- Alle tilgængelige informationer peger i retning af, at det er et resultat af bevidst, hensynsløs og uansvarlig sabotage, skriver landene fredag.

Forsvarsalliancen støtter de undersøgelser, der er i gang i forsøg på at fastslå årsagen til lækagerne på de store gasrør, der løber gennem Østersøen fra Rusland til Tyskland.

Der er huller i både Nord Stream 1 og Nord Stream 2, selv om den anden forbindelse aldrig er taget i brug og heller ikke forbundet til Tyskland, der skulle modtage naturgassen fra Rusland.

- Alle angreb mod allieredes kritiske infrastruktur vil blive mødt af en fælles og beslutsom reaktion, skriver Nato-landene.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skriver på Twitter:

- Tilfreds med den meget håndfaste og klare melding fra Nato om eksplosionerne mod Nord Stream 2 og Nord Stream 1.

- Svaret fra både Nato og EU har været hurtigt og samlet, og vi vil forsat koordinere reaktioner med vores allierede, skriver Kofod.

På et pressemøde tirsdag aften sagde statsminister Mette Frederiksen (S) - ligesom Nato - at alt tyder på bevidste handlinger i forbindelse med lækagen. Hun pegede dog ikke på, hvem der eventuelt kunne stå bag.

Der har i alt været meldinger om fire gaslækager fra Nord Stream 1 og 2.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU