Minkformand: Vi fik ret i vores kritik af masseaflivning

30. JUN 2022 • 15:09ERHVERV/POLITIK

Aflivning af 15 millioner mink uden hjemmel er udtryk for kollaps i embedsværket, mener minkformand.

Det var ulovligt, da landets 1100 minkavlere i november 2020 fik besked om, at alle mink skulle aflives.

Det har Minkkommissionen slået fast i sin beretning, der retter hård kritik af en række topembedsmænd og Statsministeriet.

Det er et lille plaster på et meget stort sår, lyder det fra formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen.

- Vi får ikke vores erhverv tilbage. Men det her betyder, at vi nu får en lidt bedre mavefornemmelse ved at få sandheden frem.

- Vi har sagt mange gange, at det, der foregik, var helt ved siden af. Det giver Minkkommissionen os ret i, og det giver en tilfredsstillelse.

Minkkommissionen slår fast, at en række centrale embedsmænd i både Statsministeriet, Fødevareministeriet og Justitsministeriet kan bebrejdes.

Der er også kritik af statsminister Mette Frederiksen (S) for at vildlede, da hun på et pressemøde 4. november meddelte, at alle mink skulle slås ihjel.

På kort tid blev op mod 15 millioner mink aflivet på flere end 1000 minkfarme landet over.

- Det er jo udtryk for et totalt kollaps i centraladministrationen, når så mange embedsfolk får kritik, mener minkavlernes formand.

Beslutningen om at aflive alle mink blev truffet på grundlag af en risikovurdering fra Statens Serum Institut.

Den gik på, at der var fundet en særlig minkvariant af coronavirus - cluster 5 - som muligvis kunne nedsætte effekten af en kommende vaccine.

Minkavlernes formand håber på, at der også bliver placeret et politisk ansvar for miseren.

- Der kan ikke ske så voldsomt et kollaps, uden at det peger et sted hen - mod den politiske chef (statsminister Mette Frederiksen, red.).

Han håber derfor på, at der bliver nedsat en advokatundersøgelse, der kan belyse, om der er noget at bebrejde regeringens øverste chef.

- Jeg er ikke på nogen som helst hævn. Jeg vil bare gerne have hele sandheden frem om, hvordan de her beslutninger blev truffet på et helt fejlagtigt grundlag, siger Tage Pedersen.

Lovgrundlaget for masseaflivningen af mink kom på plads i december 2020.

Et politisk flertal har siden vedtaget en rammeaftale, der sikrer minkavlerne kompensation på op mod 19 milliarder kroner.

Indtil videre er der udbetalt cirka 6,5 milliarder kroner.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU