Minister: Langt over stregen at lave deepfake-video af modstander

29. APR 2024 • 19:38ERHVERV/POLITIK

Dansk Folkeparti burde have bedt statsminister om samtykke til AI-video, mener digitaliseringsminister.

Det er både "over stregen" og "en uheldig glidebane", at Dansk Folkeparti i weekenden delte en AI-generet video af statsminister Mette Frederiksen (S) på sociale medier.

Det siger digitaliseringsminister Marie Bjerre (V), der har kunstig intelligens i sit ressortområde.

Videoen er en såkaldt deepfake, hvor der er manipuleret med videoer og lydoptagelser af statsministeren ved hjælp af kunstig intelligens.

I videoen siger Mette Frederiksen blandt andet, at efter succesen med at afskaffe store bededag vil regeringen nu også afskaffe pinsen, påsken og julen.

- Jeg synes, det er langt over stregen, at Dansk Folkeparti laver en deepfake af en politisk modstander. Og jeg synes heller ikke, det er ordentligt, og de burde ikke gøre det, lyder reaktionen fra Marie Bjerre.

- Det er også et problem for vores demokrati og samfund. For med deepfake kan man lave materiale, som ser enormt troværdigt ud, og det gør altså, at man virkelig kan få skabt noget misinformation. Derfor er det også meget alvorligt, at Dansk Folkeparti bruger deepfake til den her slags.

Marie Bjerre mener, at deepfake-videoer først kan gå an, hvis der er samtykke fra personen, det går ud over.

- Hvis man vil lave deepfakes af personer, så må man bede om tilladelse. Det vil være den ordentlige måde at gøre det på, siger hun.

Videre henviser hun til, at det i forvejen i dag "efter omstændighederne" kan være strafbart at lave deepfake-videoer, da der kan være tale om identitetsmisbrug.

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, sagde tidligere mandag til fagbladet Journalisten, at han ikke har spurgt statsministeren om samtykke.

Over for fagbladet afviste han også kritik fra flere sider. Morten Messerschmidt sagde, at videoen skal ses som satire.

- Det, vi kan gøre, er at vise danskerne, hvordan man kan bruge de nye teknologier, og hvordan man kan bruge det på en god måde, som her en underholdende og satirisk måde, sagde Morten Messerschmidt til Journalisten.

Marie Bjerre anerkender, at det er et "humoristisk indslag".

- Men jeg synes ikke, det er måden, man skal lave satire på.

Hun kalder det en "uheldig glidebane" med deepfake-videoer af politiske modstandere.

- Så kan det være enormt svært at se, hvad der er rigtigt og forkert.

Det er dog positivt, at Dansk Folkeparti har skrevet øverst i højre hjørne i videoen, at den er "AI-generet", mener digitaliseringsministeren.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU