Madspild stiger i Danmark - ny strategi skal sætte en stopper for det

27. MAR 2024 • 07:00ERHVERV/POLITIK

I Danmark vokser mængden af mad, der ryger i skraldespanden. Regeringen er klar med ny strategi mod madspild.

Hvert år ryger i omegnen af 900.000 tons mad, der kunne være blevet spist, i skraldespanden i Danmark. Det viser en ny opgørelse fra Miljøstyrelsen.

Trods de senere års fokus på at reducere madspild stiger spildet af fødevarer.

Det vil regeringen sætte en stopper for med en ny, samlet strategi mod madspild, fortæller fødevareminister Jacob Jensen (V).

- Jeg synes, at vi som en stor og stolt fødevareproducerende nation har en særlig forpligtelse til at gå foran, ikke bare med at producere maden, men også at sikre, at vi så også bruger maden mere, end vi gør i øjeblikket, siger han.

Regeringens strategi består af 15 punkter, der skal skaffe ny viden, kortlægge barrierer for at mindske madspild i virksomheder og produktion og oplyse borgerne.

Reduktion af madspild er en gevinst for både klima og økonomi, lyder det.

Selina Juul stiftede forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad i 2008.

Hun er rigtig glad for, at regeringen lancerer strategien, som hun også har givet input til.

- Det er en god start. Men det er ikke nok. Jeg håbede på lidt mere ambitiøse mål.

- Hvis vi virkelig skal rykke ved den her dagsorden, så skal vi indføre bindende reduktionsmål. For hvad der kan måles, kan også mindskes.

- Vi kan se, at der er stort fokus på madspild. Men holdningerne skal også ende ud i handling. Det totale madspild stiger jo, så vi er ikke i mål endnu, siger Selina Juul.

Hun mener, at et realistisk reduktionsmål kunne være at halvere madspild i alle produktionsled i Danmark i 2035.

- Vi kan jo se, at mange virksomheder allerede er i gang og har sat deres egne mål, siger Selina Juul.

Fødevareministeren afviser ikke, at der på et tidspunkt skal indføres reduktionsmål.

- Det vil ikke være helt forkert efter måske et år eller to år at samle op på strategien og se, hvad det er for nogle redskaber, der har fungeret, og så vurdere, om det giver mening at sætte et konkret mål.

- Men for nuværende handler det om at knække kurven og understøtte de mange gode initiativer, der allerede er i gang, siger han.

Fødevarestyrelsen opgjorde sidst madspildet til 814.000 ton i 2018. Den nye opgørelse sætter det til 873.000 ton - altså en stigning på 59.000 ton.

Det er dog svært at sammenligne de to opgørelser, ligesom begge er baseret på skøn og rummer store usikkerheder.

Det står dog klart, at madspildet er stigende, og at langt det største madspild sker i produktionen af fødevarer.

En del af forklaringen skal findes i, at produktionen simpelthen er steget i perioden, og at der derfor også spildes mere, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU