Engell: Mette Frederiksens tale var anderledes men veldrejet

4. OKT 2022 • 15:37ERHVERV/POLITIK

Politisk kommentator Hans Engell bemærker, at statsministerens tale var meget upolitisk før folketingsvalget.

- Det var en meget anderledes, men en særdeles veldrejet tale.

Sådan lyder skudsmålet fra politisk kommentator Hans Engell til den åbningstale, som statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag holdt ved Folketingets åbning.

- Det var ret genialt, at hun startede med den ret personlige tak til de tre koryfæer Bertel Haarder, Marianne Jelved og Henrik Dam Kristensen.

- Det var en sådan intro på talen, som virkelig samlede Folketinget og vælgerne, siger han.

Venstres Bertel Haarder, De Radikales Marianne Jelved og Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen, der er Folketingets formand, takker alle af i Folketinget efter det kommende valg, som ventes udskrevet onsdag eller torsdag.

Hans Engell hæfter sig derudover ved, at Mette Frederiksen holdt en meget upolitisk tale.

- Det var ikke en tale, hvor hun førte valgkamp mod oppositionen.

- Det var i høj grad en State of the Union-tale (en årlig tale af USA's præsident om nationens tilstand, red.) hvor hun gjorde status på Danmarks situation og de udfordringer, vi står med, siger han og nævner blandt andet udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitikken.

Mette Frederiksen talte også om den fremtidige økonomiske situation, der er meget usikker efter Ruslands invasion af Ukraine i februar, hvilket har ført til høj inflation og stigende priser på blandt andet fødevarer og energi.

- Hun fik tegnet brættet op for den regering, der kommer efter valget. Og indirekte fik hun sagt, at uanset om det er hende selv eller en af de blå kandidater, der bliver statsminister, så venter der en meget tung opgave, siger Hans Engell.

Han bemærkede også, at det var meget lidt, hvad Mette Frederiksen havde med af politiske nyheder i talen.

- Det eneste nye, hun sådan set trak op af hatten, var den helhedsplan, som hun skitserede, og som var et nyt udspil, men som var meget ukonkret, siger Hans Engell.

Mette Frederiksen ventes at udskrives folketingsvalg onsdag eller torsdag, fordi De Radikale tilbage i juli krævede, at hun skulle gøre det senest i forbindelse med Folketingets åbning. Ellers vil De Radikale vælte regeringen med et mistillidsvotum.

De Radikales ultimatum kom, efter at Minkkommissionen i juni offentliggjorde en hård kritik af regeringen for dens beslutning om at aflive alle mink i Danmark på grund af frygt for spredning af coronavirus. Det viste sig, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU