Amerikanske luftfartsgiganter begynder at tjene penge igen

22. JUL 2022 • 04:18ERHVERV/POLITIK

American Airlines og United Airlines noterer sig for første overskudskvartal uden statsstøtte efter pandemien.

Coronapandemien har været hård kost for de store luftfartsselskaber, som måtte holde deres fly parkeret, mens utallige grænser var lukket for at bremse smittespredningen.

Men nu er to af USA's største spillere i industrien øjensynligt ved at komme tilbage.

American Airlines og United Airlines kunne i finansårets andet kvartal for første gang notere sig for et overskud - det vel at mærke uden statsstøtte - siden coronapandemien brød ud.

Delta Airlines, som også er blandt de største luftfartsselskaber i USA, kunne ligeledes notere sig for et overskud, men de havde før klaret den bedrift i tredje kvartal af 2021.

For alle tres vedkommende er det en større rejselyst, som har skabt overskuddet. Kunderne har desuden været villige til at betale flere penge for billetterne, som er steget i pris som følge af prisstigningen for brændstof.

Men udfordringerne er stadig store for de større luftfartsselskaber. Det siger Peter McNally, som arbejder som analytiker ved konsulentvirksomheden Third Bridge.

Selv med den øgede præstation i andet kvartal, er luftfartsselskaberne "fundamentalt en mindre indbringende forretning" end før pandemien, siger han.

Han påpeger, at erhvervsrejser generelt set udgør en stor del af luftfartsselskabers forretningsmodel.

Og selv om de er ved at komme tilbage i drift, vil det formentlig ikke ramme samme niveau, fordi virksomheder til dels har vænnet sig til at føre flere møder over virtuelle forbindelser som Zoom eller Teams.

Desuden er det uvist, om kunderne vil blive ved med at se sig tilfredse med de stigende priser, selv om de i øjeblikket ser ud til at acceptere de lidt dyrere billetter - især den stigende inflation taget i betragtning, understreger McNally.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU