Leder: Mågeplagen

Leder: Mågeplagen
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 15. APR 2021 • 19:19
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
15. APR 2021 • 19:19

LEDER

Det er blevet den tid på året. Den tid, hvor det igen bliver helt klart, at vi har måger på Bornholm. Ualmindeligt mange måger endda.

Sådan har det nok altid været, men sikkert er også, at der kom flere til i fiskeriets storhedstid. Og hvor fiskeriet siden hen i stor stil forsvandt, gjorde mågerne det ikke. Fiskeriet er væk, og vi er efterladt med måger og i øvrigt med sæler. Det er noget af en redelighed.

Som alle på Bornholm ved, har mågerne vænnet sig til mennesker endnu mere, end vi har vænnet os til blot at acceptere, at de er der. Og godt det samme, at vi ikke har accepteret det. Selv med stor kampgejst har al erfaring vist, at mågerne er lige så sejlivede, som de er aggressive. Hvordan ville det så ikke gå, hvis vi ligefrem gav op?

Lidt af hvert har da også været prøvet. Kommunen havde i en årrække lov til at prøve at skyde måger på Store Torv i Rønne, det foregik med kraftigt luftgevær. Og ja, man skal have lov, og det fik kommunen, for utroligt nok er måger fredede. Ingen må plaffe en måge uden skriftlig tilladelse fra Naturstyrelsen.

Den havde kommunen, men effekten var til at overse. Måger virker intelligente, og også i kystbyerne kan restauratører fortælle, at de virker til at kende et gevær, når de ser et. Løsningen er ikke luftgeværer. Det kræver jagttegn at sætte våben ind mod havets skraldemænd, og selv da risikerer man såmænd nok nærmere at ramme flere mennesker end måger, så ringe har det ligget med succesen ad den vej.

Kommunen har også forsøgt sig med at forsegle skraldespande. Det har givet et vist resultat, i hvert fald hvad angår mågerov på skraldespandene. Men da måger jo sandsynligvis forbliver lige glubende sultne, hvordan man så end prøver at komme dem til livs, kunne man frygte, at den indsats også har ført flere flyvende commando raids mod intetanende restaurantgæster med sig.

Selv med stor kampgejst har al erfaring vist, at mågerne er lige så sejlivede, som de er aggressive


Sidste år var det så som om, at der begyndte at komme lidt skred i nogle ting. Som vi i dag minder om, var Rønne Handelsstandsforening i hvert fald i en god dialog med regionskommunen. Ideen var den, at kommunen (elektronisk, derfor i praksis gratis) skulle sende breve ud til grundejere for ad den vej at opfordre til, at alle bornholmere med måge-modvilje gik op på deres tag for at tjekke det for reder. En fin idé, men ak:

– Det her coronahalløj har flyttet tankerne alle mulige andre steder hen, bekender Rønne Handelsstandsforenings formand Jan Bidstrup i dagens avis.

Og selv uden corona var den ellers fine tanke alligevel stødt på grund.

– Sende et brev i e-boks har vi ikke hjemmel til at gøre som myndighed på grund af persondataforordningen. Selvom vi har mulighed for at gøre det, må vi simpelthen ikke, kan Michael Brandt-Bernbom som leder af Natur og Miljø desuden fortælle i dag.

Javel ja. Men hvad kommunen ikke må, det må vi andre godt: Alle våbenføre kvinder og mænd på Bornholm, fat stigerne og kravl op på jeres tag! Finder I en mågerede, så smør æggene over med olie, for det virker. Høgedrager og skræmmeugler er også gode at have ved hånden. God mågejagt!