3.600 besøgte udgravning af Sorte Muld

3.600 besøgte udgravning af Sorte Muld
Foto: Berit Hvassum
FORTIDSFUND | IBSKER | ABONNENT | 27. JUL 2021 • 05:50
Jakob Marschner
Journalist
FORTIDSFUND | IBSKER | ABONNENT
27. JUL 2021 • 05:50

Sommerens udgravning af jernalder-bopladsen Sorte Muld ved Svaneke blev et endnu større tilløbsstykke, end det skete for to år siden.

Lige omkring 3.600 besøgte den åbne udgravning, hvor arkæologistuderende fra Aarhus Universitet havde en ekstra opgave med at formidle arbejdet og det sted, der var centrum for magten på Bornholm i omkring 1000 år. Dermed blev besøgstallet 600 personer højere end ved udgravningen i sommeren 2019.

– De 240 af de besøgende kom i de sidste to uger af udgravningsperioden. Det er feriegæster, og det viser, at der var kommet endnu flere, hvis vi havde fortsat udgravningen. For tallene afspejler simpelthen, hvor mange mennesker, der aktuelt befinder sig på Bornholm, fortæller Finn Ole Nielsen, chefarkæolog på Bornholms Museum.

250 nye gubber

Antallet af nyfundne guldgubber blev i år lige under 250, der bringer det samlede antal kendte guldgubber op på cirka 3300. Nogle af de nyfundne guldgubber var synligt medtaget af ild.

Ildskadede guldgubber har hidtil været en sjældenhed på Sorte Muld, og årets fund er et af beviserne for, at templet på Sorte Muld på mindst et tidspunkt er brændt ned.

– Det er ikke så overraskende for os, for tempelbygningen var opført i træ, og hvert tempel har kun haft en levetid på måske 20 eller 30, så der kan have ligget måske 40 forskellige templer på Sorte Muld igennem de 1000 år. Det nye er, at vi nu kan bevise, at templet med sikkerhed er brændt på et tidspunkt, siger Finn Ole Nielsen.

Et andet resultat af årets udgravning er, at arkæologerne nu kan bevise, at guldgubberne vitterligt var placeret i den yngste af Sorte Mulds endnu ukendte antal af tempelbygninger.

– Templet er brændt og bygget op igen, og i det nye tempel ligger der guldgubber. Vi vidste ikke før nu, at templet var brændt på et tidspunkt, fortæller Finn Ole Nielsen.

– Vi har kunnet genfinde det område, som guldet kom fra. Vi har fundet de anlæg, der indeholdt guldgubberne, og nu ved vi, hvor vi skal søge. Vi har i hvert fald et af de områder, hvor guldgubberne kom fra, men der kan strengt taget stadig flere flere, siger han.

Meget arbejde udestår

Selvom det meste af arkæologernes planlagte arbejde blev nået, kradser de stadig kun i overgladen på Sorte Muld, der stadig kun bliver ved at vokse og præsentere nye gåder i takt med, at nogle bliver løst.

– Vi har meget tæt på halvdelen af templet afdækket nu, og det kunne være rart at afdække hele tempelgården over de næste fem år. Vi kan håbe, at vi kommer videre næste år, men det vil afhænge meget af, om vi kan få penge fra fonde, siger Finn Ole Nielsen.

Her kan årets arbejde også gøre nytte.

– Hvad vi har nået i år er også et rigtig godt grundlag for at søge de penge, som vi skal bruge for at fortsætte på Sorte Muld i de kommende år, siger Finn Ole Nielsen.