9. OKT 2019 • 01:05UDLAND

USA øger presset på Kina for at stoppe overgreb mod muslimer

USA begrænser visumtilladelser til kinesiske embedsmænd, indtil Kina stopper undertrykkelse af uighurer.

USA vil begrænse visumtilladelser til kinesiske embedsmænd, indtil Kina stopper sin undertrykkelse af etniske uighurer og andre muslimske mindretal i Xinjiang-regionen.Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium sent tirsdag aften dansk tid.

- USA opfordrer Kina til omgående at stoppe undertrykkelseskampagnen i Xinjiang og løslade alle de tilfældigt indespærrede, siger den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo.Meldingen kommer, dagen efter at USA besluttede at sortliste 28 kinesiske virksomheder, som ifølge USA har været involveret i overgreb mod muslimske mindretal.

Den kinesiske ambassade i Washington fordømmer USAs beslutning, oplyser en talsmand for ambassaden natten til onsdag dansk tid.

USAs beslutning "krænker alvorligt de basale normer for internationale relationer, blander sig i Kinas interne affærer og underminerer Kinas interesser", siger han i en pressemeddelelse.

- Kina beklager og modsætter sig på det kraftigste, fortsætter han.

Ifølge FN er mindst en million etniske uighurer og andre muslimer tilbageholdt i det, Kina betegner som "frivillige træningscentre" for at udrydde ekstremisme og lære folk nye færdigheder.

Tidligere indsatte i lejrene har beskrevet tortur under afhøringer, overfyldte celler og daglig brutalitet og indoktrinering, som har drevet nogle muslimer til at begå selvmord.

Kina afviser alle anklager om undertrykkelse af uighurerne, understreger talsmanden for den kinesiske ambassade.

- Xinjiang har ikke nogle af de såkaldte menneskerettigheds problemstillinger, som USA hævder. USAs anklager er opfundne påskud for at blande sig, siger talsmanden i meddelelsen.Ved FNs Generalforsamling i september blev USA og flere end 30 andre lande enige om at fordømme Kina for deres behandling af muslimske mindretal.- Historien vil dømme det internationale samfund på, hvordan vi reagerer på dette angreb på menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, sagde den amerikanske viceudenrigsminister, John Sullivan, i den forbindelse.

/ritzau/Reuters

18. OKT 2019 • 06:46 FOR ABONNENTER

Halloween i Gudhjem – en kæmpe succes

17. OKT 2019 • 19:46 FOR ABONNENTER

15 kvinder har sparket gang i nyt fodboldhold

17. OKT 2019 • 17:23 FOR ABONNENTER

Butikken fortsætter længere oppe ad vejen

Mest læste

13. OKT 2019 • 10:37 FOR ABONNENTER

I Sverige er han Mr. 100 procent

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet