Mette F. og Zelenskyj diskuterer hurtigere donation af kampfly

8. MAJ 2024 • 17:08ERHVERV/POLITIK

Hurtigere donation af F-16-fly var blandt emnerne i et telefonopkald mellem statsministeren og Zelenskyj.

I et telefonopkald onsdag har statsminister Mette Frederiksen (S) og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, diskuteret hurtigere overdragelse af F-16-kampfly til Ukraine.

Det skriver Volodymyr Zelenskyj i et opslag på det sociale medie X.

- Vi diskuterede også de beslutninger, der er nødvendige for at fremskynde overførslen af F-16-kampfly til Ukraine, skriver han.

Hidtil har meldingen været, at de første F-16-fly kommer til Ukraine til sommer, og at de kommer fra Danmark.

Det fremgår ikke af den ukrainske præsidents opslag, hvorvidt det er de danske F-16-fly, som de to regeringsledere har talt om.

I alt har Danmark forpligtet sig til at donere 19 kampfly til Ukraine. Også Norge og Holland vil donere F-16-fly til det krigshærgede land.

Ukrainske soldater trænes lige nu på Flyvestation Skrydstrup i at betjene F-16-flyene. Den træning begyndte i august sidste år.

I opslaget på X skriver Volodymyr Zelenskyj også, at Mette Frederiksen har "bekræftet sin deltagelse i det første fredstopmøde i Schweiz".

Topmødet holdes på det luksuriøse Burgenstock-resort nær Luzern fra 15. til 16. juni med Schweiz' præsident som vært. Målet er fred i Ukraine.

Ifølge schweiziske medier ventes USA's præsident, Joe Biden, at deltage på mødet. Modsat ønsker Rusland ikke at deltage ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Statsministeriet bekræfter på X, at Mette Frederiksen vil deltage i fredstopmødet i Schweiz.

- Krigen og dens globale konsekvenser kræver kollektiv handling og en forenet indsats. Jeg håber, at mange af mine kolleger også vil deltage. Danmark vil fortsætte vores urokkelige støtte af Ukraine, lyder det fra Mette Frederiksen i opslaget.

Det er ikke lykkedes for Ritzau at få bekræftet fra Statsministeriet, om Zelenskyj og Frederiksen har diskuteret en hurtigere donation af danske kampfly.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU