15. SEP 2019 • 11:22UDLAND

Demonstranter i Hongkong kræver pres på Kina fra briterne

Demonstranter vil have mere støtte fra den tidligere kolonimagt i en opstand mod Kinas indgreb i rettigheder.

Prodemokratiske demonstranter i Hongkong er søndag samlet uden for Storbritanniens konsulat i storbyen, hvor de kræver, at briterne gør mere for at forsvare indbyggerne i den tidligere britiske kronkoloni mod Kinas indgreb over for frihedsrettighederne.

Hundredvis af demonstranter sang med på "God Save the Queen" og "Rule Britannia" uden for konsulatet, mens de vinkede med Union Jack og Hongkongs flag fra kolonitiden.

Demonstrationen ved konsulatet fandt sted samtidig med, at en anden stor protestmarch fandt sted i den centrale bydel, selv om politiet havde forbudt protestaktioner.

Politiet i centrum anvendte tåregas mod demonstranterne i et forsøg på at opløse aktionen.- Vi har ret til demonstrere og til at gå i gaderne, og vi er nødt til at give udtryk for vores krav til regeringen, siger en studerende, som kun ønsker at oplyse sit fornavn Alvi.

En af demonstranterne ved den britiske ambassade Alex Leung siger, at "indtil videre er jeg meget skuffet over, at Storbritannien indtil nu intet har gjort for at støtte os.

- Vi beder Storbritannien om øjeblikkeligt at gribe ind over for Kina for ikke at respektere den kinesisk-britiske fælleserklæring og anerkende, at ét land, to systemer-formularen ikke virker, hedder det i en erklæring fra arrangørerne af demonstrationen.

Kina og Storbritannien enedes i 1984 om fælleserklæringen Sino-British Joint Declaration.

Aftalen sikrer territoriets unikke karakter, herunder politiske og økonomiske frihedsrettigheder, som strider imod det kommunistiske system, der gælder i resten af Kina. Med andre ord: Ét land, to systemer-konceptet.

Sino-British Joint Declaration gav kineserne Hongkong tilbage, hvilket skete i 1997, hvor Hongkong overgik fra at være en britisk kronkoloni til at være en særlig, administrativ region i Kina.

I over tre måneder har omfattende prodemokratiske protester fyldt gaderne i Hongkong.

Demonstrationerne blev udløst af et lovforslag, der skulle gøre det nemmere at udlevere borgere i Hongkong til retsforfølgelse i Kina. Forslaget blev officielt droppet i begyndelsen af september.Den amerikanske præsident, Donald Trump, har tidligere opfordret til en fredelig løsning på protesterne og sagt, at det er op til Kina at håndtere situationen.

Kina har tidligere beskyldt USA for at bakke op om protesterne, men det har amerikanerne afvist./ritzau/AFP

Mest læste

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet