21. OKT 2018 • 00:52UDLAND

Trump vil trække USA fra nedrustningsaftale med Rusland

Rusland bryder vilkårene i en nedrustningsaftale fra 1987, mener Trump, som nu vil ophæve aftalen.

USAs præsident, Donald Trump, vil trække sit land ud af nedrustningsaftalen INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) med Rusland.

Det siger han på en pressekonference efter et valgmøde i Elko, Nevada, lørdag.

Præsidenten hævder, at Rusland bryder vilkårene i aftalen. Men han præciserede ikke, hvordan det skulle være sket.

- Vi vil ophæve aftalen, og så vil vi udvikle våbnene, siger Trump og tilføjer, at det vil ske, hvis Rusland og Kina ikke går med til at lave en ny aftale.INF-aftalen blev indgået i 1987 af den daværende amerikanske præsident, Ronald Reagan, og den sovjetiske leder, Mikhail Gorbatjov.

Den forbyder Rusland og USA at opstille mellemdistancemissiler.Aftalen indebar skrotning af 572 euromissiler og de sovjetiske mellemdistancemissiler. Det var den første aftale, der fjernede en hel våbenklasse fra supermagternes arsenaler.

Den blev set som et stort skridt i retning af normalisering mellem øst og vest hen mod afslutningen af den kolde krig.

- Hvis de andre er fornuftige og siger, at de ikke vil udvikle disse forfærdelige atomvåben, så vil jeg være ekstremt glad for det.

- Men så længe der er nogle, der bryder aftalen, så vil vi ikke være de eneste, der rent faktisk overholder den, siger Trump.

Amerikanerne har tidligere sagt, at de mener at kunne bevise, at Rusland er i gang med at udvikle en ny type missiler, som er i strid med aftalen.I begyndelsen af oktober sagde forsvarsminister Jim Mattis, at USA vil blive nødt til at komme med et modsvar, hvis ikke Rusland indstiller udviklingen af det omstridte missilsystem 9M729.

Systemet har skabt bekymring i Nato, der frygter, at russerne er ved at udvikle mellemdistancemissiler som kan udstyres med atomsprænghoveder, og som kan ramme Europa.Lørdag tager Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, hul på en rundrejse til Rusland, Aserbajdsjan, Armenien og Georgien./ritzau/AP

SENESTE UDLAND

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

Mest læste

17. SEP 2019 • 14:11 FOR ABONNENTER

Kommentar: Københavneri – og dog