14. APR 2018 • 18:16UDLAND

OVERBLIK: Det ved vi om nattens angreb i Syrien

USAs præsident, Donald Trump, fortalte lørdag klokken 03.00, at et angreb var sat i værk i Syrien.

USA, Storbritannien og Frankrig lancerede natten til lørdag dansk tid et koordineret angreb i Syrien.Angrebet var et svar på sidste weekends formodede kemiske angreb i den syriske by Douma. Det vestlige samfund mener, at den syriske præsident Bashar al-Assads styre stod bag angrebet i Douma.Her er, hvad vi ved om nattens angreb:

* Fredag aften klokken 21.00 lokal tid (lørdag klokken 03.00 dansk tid) fortæller USAs præsident, Donald Trump, at USA har lanceret angreb i Syrien i samarbejde med britiske og franske styrker.

* I samme ombæring bekræfter både den britiske premierminister, Theresa May, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, at henholdsvis Storbritannien og Frankrig deltager i den militære aktion i Syrien.* Umiddelbart efter Donald Trumps udmelding rapporterer vidner om adskillige eksplosioner i den syriske hovedstad, Damaskus.

* Et laboratorium i Damaskus og to militærbaser nær Homs, der har været brugt til våbenlagre, hvor der har været opbevaret kemiske våben, er blevet ramt, oplyser den amerikanske general og stabschef Joseph Dunford.* USAs forsvarsminister, Jim Mattis, siger, at angrebet var enkeltstående, og at der ikke er yderligere angreb på vej i Syrien.

* Rusland, der støtter Assads styre, siger, at angrebet vil få konsekvenser. Udmeldingen kommer fra den russiske ambassadør i Washington.

* USAs forsvarsministerium oplyser senere lørdag, at 105 raketter, herunder Tomahawk-raketter, blev affyret ved angrebet.Syriens regering hævder, at de fleste raketter blev skudt ned. Rusland siger, at det syriske luftværn nedskød 12 raketter.Ifølge Pentagon blev ingen raketter ramt, og alle nåede deres mål. De blev affyret fra krigsskibe, en ubåd og fra kampfly.* Syrisk stats-tv rapporterer ifølge AP, at tre civile er såret under angrebet.* Klokken 17.00 dansk tid indleder FNs Sikkerhedsråd efter anmodning fra Rusland et møde om angrebet Her kalder den russiske ambassadør angrebet et brud på folkeretten.Kilder: Reuters, AP, Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

/ritzau/

Mest læste