11. AUG 2017 • 09:31UDLAND

OVERBLIK: Æg med insektgift når danske caféer og kantiner

Europæisk æggeskandale ruller og har ramt flere lande - blandt andet Danmark. EU vil indkalde til krisemøde.

En europæisk æggeskandale af store dimensioner får fredag EU-Kommissionen til at varsle et krisemøde med ministre fra de berørte lande.

Omkring 200 æggeproducenter har sprøjtet med et middel mod lus og hønselopper, der var iblandet giftstoffet fipronil, som siden er landet på hylderne i en lang række europæiske lande.

Indtil videre er 20 ton kogte og pillede æg, der er forurenet med stoffet, fundet i Danmark.Læs mere her:

* Millioner af æg er de seneste uger blevet trukket tilbage fra butikshylder i mindst 11 lande, blandt andet Holland, Tyskland, Belgien, Sverige, Storbritannien og Danmark.

* Æggene kan være forurenet med giftstoffet fipronil. Det bruges som insektmiddel mod lus, lopper og mider.

* EU-regler forbyder brug af stoffet på dyr, der skal ende på middagsbordet. Det kan nemlig være skadeligt for mennesker.

* Efterforskningen af skandalen tyder på, at stoffet er endt i æggene, fordi der er solgt sprøjtemiddel fra Holland, der har været blandet op med det ulovlige giftstof.* Omkring 200 æggeproducenter i blandt andet Belgien og Holland brugte det.* Hollandsk politi har torsdag anholdt to personer i sagen.

* Torsdag gennemførte efterforskere i Holland og Belgien koordinerede ransagninger.* Samarbejdet mellem myndighederne kommer, efter at Belgien har beskyldt Holland for at have kendt til problemet med fipronil i æg siden november 2016.

* Det er først i juli 2017, at Holland har informeret Belgien om problemet.

* Fipronil er ikke tilladt i landbruget i Danmark, hvor det kun bruges til skadedyrsbekæmpelse af for eksempel kakerlakker.

* I første omgang har Fødevarestyrelsen i Danmark meldt ud, at man trygt kan købe friske æg i de danske butikker. Der sælges nemlig hovedsageligt danske æg i de danske butikker.

* Men efterfølgende har EUs fødevaredetektiver sporet forurenede æg i Danmark. Først var det 40 kogte og pillede æg hos en midtjysk bager, der indeholdt giftstoffet.* Siden er der fundet i alt 20 ton forurenede æg hos virksomheden Danæg fra en belgisk underleverandør. Æggene er kogte og pillede og typisk solgt til kantiner, køkkener, caféer og cateringvirksomheder.

* Flere af de forurenede æg kan dukke op, lyder det fra Fødevarestyrelsen.Kilder: Fødevarestyrelsen, AP, Reuters, AFP./ritzau/

16. JUL 2018 • 14:35 FOR ABONNENTER

Hele historien: Pia og Christian sagde ja til hinanden

16. JUL 2018 • 13:58

Naturbrand i Nyker

16. JUL 2018 • 13:50 FOR ABONNENTER

Mandagens leder: Kold krig eller varm luft?

Mest læste