24. MAJ 2019 • 19:00ERHVERV/POLITIK

OVERBLIK: Det skete fredag på valgkampens 18. dag

Grænsekontrollen er fire gange så dyr som ventet, og Folketingets to største partier fremlagde udspil fredag.

Grænsekontrollen har kostet en milliard kroner, Færøerne giver et mandat til hver blok, og så fremlagde de to største folketingspartier hver deres plan.

Læs her om valgkampens 18. dag:

* DF vil stoppe arbejdskraftens frie bevægelighed

Dansk Folkeparti vil intensivere kampen mod, at udenlandsk arbejdskraft laver opgaver i Danmark til en langt lavere løn og ringere arbejdsforhold end danske kolleger.

Det skal blandt andet ske ved at sætte stop for arbejdskraftens frie bevægelighed ifølge et udspil, som kom fredag.

Professor i statskundskab Peter Nedergaard fra Københavns Universitet er dog kritisk.

- Det kan man ikke. Arbejdskraftens frie bevægelighed er en af grundstenene i EU. Det er hjerteblod, og det har vi vidst, siden vi meldte os ind i 1973, siger han.

* Grænsekontrollen har kostet en milliard kroner

Den danske grænsekontrol har ifølge DR-programmet Detektor kostet mindst en milliard kroner. Det viser en opgørelse, som Rigspolitiet har sendt til mediet.

- Det kommer ikke bag på mig, og jeg vil sige, at det er hver en krone værd, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Kontrollen er i praksis en stikprøvekontrol.Sine Plambech, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, og Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet, fremhæver omvendt, at der er styr på EUs ydre grænser.* Færøerne giver et mandat til hver blok

Færøernes to store partier vil ifølge Gallup-måling vinde de to færøske mandater i Folketinget.

Det borgerlige Sambandsparti, der går til valg på at udvide samarbejdet i Rigsfællesskabet, står til at blive det største parti med knap 29 procent af stemmerne.Den anden plads bibeholder det færøske Socialdemokrati, der også ønsker at bevare rigsfællesskabet mellem Færøerne, Grønland og Danmark. Partiet får i målingen lidt over 24 procent af stemmerne.Målingen er foretaget for Færøernes Radio og Fjernsyn samt nyhedsportalen Vágaportalen.* S vil slå hårdt ned på ulovlig arbejdskraft

En central del af Socialdemokratiets helhedsplan for dansk udlændingepolitik bliver at slå hårdt ned på udnyttelse af ulovlig arbejdskraft.

Konkret foreslår partiet en tredobling af bødestraffen for virksomheder, der bruger ulovlig arbejdskraft, fratagelse af retten til at drive virksomhed og styrket myndighedskontrol.

Derudover skal skattemyndighederne have adgang til byggepladser på privat grund.

Forslagene var del af den samlede plan for udlændingepolitikken.* Samlet opposition vil have aktieskat

Banker og pensionsselskaber skal betale en afgift på 0,1 procent til statskassen, når de handler med aktier, mener en samlet opposition nu.

Det skriver Børsen. Som meningsmålingerne er nu, ser oppositionen ud til at få flertal efter folketingsvalget.Både Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Alternativet går ind for skatten. Nu har De Radikale skiftet kurs og kræver ikke længere en global model for finansskatten.

/ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

12. OKT 2019 • 20:01 FOR ABONNENTER

I kapløb med tiden

12. OKT 2019 • 19:42

Private sælger loppefund

12. OKT 2019 • 18:39 FOR ABONNENTER

Skydesportens Dag: Tidende på pletten

12. OKT 2019 • 18:12 FOR ABONNENTER

Efterår på Grønbechs Gård: Kun røre, ikke se!

Mest læste