14. MAJ 2019 • 10:45ERHVERV/POLITIK

OVERBLIK: Det skal en pakke cigaretter koste

Af de nuværende partier i Folketinget er det kun Liberal Alliance, som afviser en prisstigning på tobak.

Venstre går til valg på at hæve afgiften på tobak, så prisen på cigaretter kommer til at stige.Partiet er ikke alene, for flere partier i Folketinget - både røde og blå - vil hæve prisen på en pakke cigaretter markant.

Venstre er sammen med Socialdemokratiet de eneste to partier, som ikke har lagt sig fast på, hvor stor prisstigningen skal være.Her er et overblik over, hvad Folketingets partier mener, at en pakke cigaretter skal koste:* Har ikke lagt sig fast på en pris:

Venstre har tidligere afvist at hæve prisen på tobak, men søndag sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et vælgermøde, at Venstre ønsker at hæve prisen på cigaretter. Han afviste at sige præcist, hvad en pakke cigaretter skal koste.Socialdemokratiet har ikke planer om at gøre noget ved cigaretpriserne, men ønsker i stedet at bruge andre værktøjer for at nedbringe antallet af rygere.* Ønsker ikke at hæve afgifterne:Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Klaus Riskær Pedersen.* Ønsker at hæve prisen til omkring 50 kroner:Dansk Folkeparti vil lade cigaretpriserne stige i takt med inflationen. Partiet foreslog under forhandlingerne om sundhedsreformen en prisstigning på syv-otte kroner.* Ønsker at hæve prisen til omkring 60 kroner:

De Konservative og SF ønsker at hæve prisen på en pakke cigaretter til 60 kroner.Det vil Enhedslisten også. Partiet ønsker at fordoble den nuværende afgift, hvilket vil betyde en pris på cirka 60 kroner. En højere pris vil få en social slagside, mener partiet.

* Ønsker at hæve prisen mere end 60 kroner:Alternativet vil hæve prisen til 80 kroner, mens De Radikale mener, at en pakke cigaretter skal koste 90 kroner.

Kristendemokraterne ønsker en norsk model for afgifter. I Norge koster en pakke cigaretter cirka 90 kroner.Kilder: Jyllands-Posten, Ritzau, DR./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

Mest læste

13. JUL 2019 • 19:49 FOR ABONNENTER

Træneren savner opbakning til Nexøs nye projekt