23. OKT 2017 • 16:23INDLAND/KRIMINAL

DR: Borgerlig indsats er ikke tydelig nok i finaleafsnit

DR erkender, at den borgerlige indsats i modstandsbevægelsen ikke var tydelig nok i dokumentars finaleafsnit.

En regulær skandale. Venstresnoet propaganda. Ensidig historiefortælling.

Det skorter ikke på kritik fra borgerlige politikere, efter at DR lørdag sendte det sidste afsnit af "Historien om Danmark".

Finaleafsnittet skildrer blandt andet besættelsestiden - men alt for ensidigt, kritiserer flere historikere i Kristeligt Dagblad. En kritik, som en række borgerlige partier med Dansk Folkeparti i spidsen tilslutter sig.

Hos DR tager kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen kritikken alvorligt og erkender, at afsnittet ikke har været tydeligt nok i forhold til den borgerlige indflydelse.- Vi nævner det: Vi taler om brede forlig og om, at den borgerlige regering var nødt til at tage over i slutningen for at redde velfærdsstaten. Vi taler også om, at modstandsbevægelsen var bredt sammensat.- Men vi har åbenbart ikke været tydelige nok, siger hun.

Kritikken går blandt andet på, at der ikke er nogen borgerlige helte med i finaleafsnittet. Adspurgt hvorfor hverken Kaj Munk, John Christmas Møller eller Holger Danske-gruppen er med, svarer kulturdirektøren:

- Når man fortæller en historie som denne, er man nødt til at foretage enormt mange fravalg. Når vi fortæller både til ung og gammel, må man holde fast i nogle hovedhistorier og vinkle hårdt.- Når det så er sagt, så viser kritikken, at vi ikke har været tydelige nok omkring den borgerlige involvering i både modstandsbevægelsen og etableringen af velfærdsstaten.- Det er nævnt, men vi har ikke været tydelige nok. Det må vi se i øjnene i lyset af kritikken.

Spørgsmål: Hvordan kunne I have været mere tydelige?

- Jeg tror – hvis jeg skal sige det helt kort – at der skulle have været billeder på. Vi siger tingene, men der skulle have været billeder på. Det må vi tage til os.

Kulturdirektøren betoner samtidig, at de ti afsnit om danmarkshistorien dækker over 23.000 års historie - og har engageret over en million seere hver uge og sat gang i museernes besøgstal.Men finaleafsnittet har givet kritikerne i Folketinget ekstra skyts op til medieforhandlingerne, der officielt indledes i begyndelsen af det nye år. Dansk Folkeparti ønsker at barbere DR med en fjerdedel.Om udsigten til, at kritikken vil spille ind i medieforhandlingerne, siger Tine Smedegaard Andersen:

- Historien om Danmark har været et virkeligt stærkt eksempel på, hvad public service kan og skal. Vi har samlet befolkningen på tværs af køn, alder og skel til en samlende historie om vores land.- Det er det, jeg synes, står tilbage.

/ritzau/

SENESTE INDLAND/KRIMINAL

MESTE LÆST INDLAND/KRIMINAL (48 T)

Mest læste

15. DEC 2018 • 12:02 FOR ABONNENTER

Tre på stribe til Cort