8. OKT 2017 • 11:17INDLAND/KRIMINAL

Projekt Udenfor-formand: Hjemløse er dybt forskellige

Odense Kommune fremhæves af regeringen i ny hjemløsestrategi. Kommunen er lykkes med at tænke nyt.

Kommuner og staten har i årevis forsøgt at løse problemerne med hjemløse. Men gruppen af hjemløse er så forskellig, at løsningsmodellerne ofte er for indsnævrede.Det siger Preben Brandt, der er tidligere formand for Rådet for Socialt Udsatte, og nu er bestyrelsesformand for det sociale initiativ Projekt Udenfor.- Det er helt forfærdeligt, at vi taler om hjemløse, som om det er en fuldstændig homogen gruppe, siger han.

Han nævner, at hjemløse i dag både kan være unge, gamle, mænd, kvinder, stofmisbrugere og folk med psykiske lidelser.- Det er klart, at de har helt forskellige behov, og det har vi ikke været gode til, siger han.For at nedbringe antallet af hjemløse har regeringen fremlagt en ny hjemløsestrategi på 250 millioner kroner over de næste fire år.I strategien nævnes det, at Odense Kommune er en af de få kommuner, der er lykkedes på området.Kommunen har blandt andet haft held med en hus-først strategi, hvor indsatsen først fokuseres på at finde en bolig, og siden hen på øvrige problemer som stofmisbrug.Preben Brandt mener dog ikke, at det er den ene strategi, der har fået kommunen til at nedbringe antallet af hjemløse.

Han tror, kommunen lykkedes, fordi dens forvaltninger samarbejder bedre end gennemsnittet, og fordi man tør tænke nyt og bredt.- Selvfølgelig skal vi ikke lave 40 systemer, men vi skal være klar over, at forskellige grupper har forskellige behov. Det er det, jeg ser, at Odense har haft en fornemmelse for og held til.

Andre kommuner kan derfor godt lade sig inspirere af sådan noget som hus-først strategien. Men de bør først og fremmest lade sig inspirere af Odenses tankesæt, mener Preben Brandt.- Man være varsom med at tænke, at det her er en metode, som man bare lige kan kalkere af.

- Man skal lade sig inspirere og bruge det, og så skal man tænke selvstændigt og nytænkende, siger han om landets øvrige kommuner.

/ritzau/

SENESTE INDLAND/KRIMINAL

MESTE LÆST INDLAND/KRIMINAL (48 T)

21. SEP 2018 • 15:38 FOR ABONNENTER

Rapport: Beboerne er tilfredse med Toftegården

21. SEP 2018 • 14:26 FOR ABONNENTER

Fredagens leder: Så kommer vi til at se meget til Povl Anker

21. SEP 2018 • 14:15 FOR ABONNENTER

Læger ser mange fordele ved at få kommunen ind over

Mest læste