En lille sensation: Indholdet af en netto-pose overraskede museumsinspektør

4. FEB 2019 • 11:17 • AF MIE MØLBAK

En lille sensation: Indholdet af en netto-pose overraskede museumsinspektør

Indholdet af en netto-pose, der blev afleveret til Bornholms Museum for et par dage siden, viste sig at være en lille sensation.

Det skriver museet i en pressemeddelelse.

I posen lå et sammenfoldet stykke lærred, som museumsinspektør Jakob Seerup straks genkendte, selvom han aldrig har set det før. Det har nemlig dannet baggrund for adskillige historiske fotografier.

Det er et originalt baggrundslærred fra Alfred Kjøllers atelier i Allinge. Det er over 100 år gammelt, men stadig i fin stand. Ingen vidste, at det stadig eksisterede.

Baggrunden er malet i sort-hvid og forestiller et nordbornholmsk landskab med Hammershus, dramatiske klipper og skum på bølgerne.

– Det er et sceneri, som fotograf Alfred Kjøller har vidst, at hans kunder gerne ville fotograferes i. Det var jo netop dette miljø, som turisterne opsøgte på Bornholm. Ved at drapere den nederste del af lærredet på gulvet, opnåede han endda en slags 3D-effekt, så det så ud som om, de portrætterede virkelig sad midt i det malede landskab. En klippe af papmaché og en udstoppet måge kunne fuldende illusionen, skriver museet i pressemeddelelsen.

På Bornholms Museum er man utroligt glade for, at lærredet efter alle disse år blev afleveret til museet. Nu får bornholmere og turister igen mulighed for at blive fotograferet på den populære baggrund.

– Lærredet er sjovt, fordi det giver os mulighed for helt bogstaveligt talt at hoppe ind i det billede, man havde af sig selv for 100 år siden. Her er en lejlighed til at spejle sig i fortiden. Det giver os en anledning til at reflektere over, hvordan vi ønsker at se os selv, når vi er på Bornholm. Både bornholmere og turister. På Bornholms Museum er det muligt at se det gamle lærred, og man kan naturligvis blive fotograferet på den nye, gamle baggrund, skriver musset.

Kunstneren bag lærredet er formentlig fotografen Alfred Kjøller selv, mener museet. Han levede fra 1883-1957. Fra 1911 til sin død havde han fotoatelier på Havnegade 17 i Allinge. Ud over at være en dygtig fotograf malede han også lidt kunstmaleri på hobby-niveau.

På masser af gamle portrætter fra Allinge, ser man forskellige personer fotograferet på netop denne baggrund. Alle fra tiden omkring 1. verdenskrig. Anonyme tyske turister, glade søfolk og mange, mange flere.

Lærredet forlod aldrig adressen i Allinge. En privatperson købte i 1980’erne det gamle atelier til beboelse. Han afleverede en samling af glasplader og andet fotografisk udstyr, som han fandt i huset, til Bornholms Museum, men lærredet hængte han op i sin stue, hvor det hang i en årrække, indtil han blev træt af det og lagde det op på loftet.

SENESTE NYHEDER

25. APR 2019 • 20:05 FOR ABONNENTER
Nye ejere i Lobbæk: Vi vil holde samme service
25. APR 2019 • 19:19 FOR ABONNENTER
Beck Pack: Vi er meget tilfredse – ydmyge og tilfredse
25. APR 2019 • 18:29 FOR ABONNENTER
Poulsker IF klar med nyt halforslag
25. APR 2019 • 17:45 FOR ABONNENTER
Aftale om stadionnavn udløser nabostrid
25. APR 2019 • 15:20 FOR ABONNENTER
Bornholms Fisk: Det vil få indflydelse på driften

MEST LÆSTE BORNHOLM

24. APR 2019 • 15:17
Millionoverskud på skole

Mest læste

18. APR 2019 • 23:35SPORT

Nyt stadionnavn til høring

18. APR 2019 • 17:29SPORT

NB Bornholm tabte i Hellerup

18. APR 2019 • 16:16SPORT

Rønne fB sejrede skærtorsdag