Clement satser stort på Folkemødet: Der er et potentiale, der skal udnyttes
Foto: Jens-Erik Larsen

17. MAJ 2018 • 19:55 • AF TOMMY KAAS

Clement satser stort på Folkemødet: Der er et potentiale, der skal udnyttes

Clement Kjersgaard satser stort på Folkemødet i år. Det sker med det politiske magasin Ræson, som den kendte journalist og tv-vært stiftede for over 15 år siden.

Til Folkemødet 2018 har Ræson lejet sig ind i det tidligere missionshus i Pilegade, hvor en række personligheder – politikere, forfattere med mere – stiller op og sørger for et banebrydende tiltag på den politiske festival.

Det fortæller Clement Kjersgaard til Bornholms Tidende.

– Udgangspunktet er, at vi har tænkt ”hvis vi selv kom til Folkemødet som gæster, hvad ville vi så gå efter?”, siger han.

– Det betyder, at vi kommer til at sætte de enkelte personer i centrum og giver god tid til spørgsmål fra publikum. Vi gør dét anderledes, at vi tager udgangspunkt i borgerens perspektiv i stedet for, at det bliver politikeren eller interesseorganisationen, der definerer rammen, forklarer Clement Kjersgaard.

Folkemødet kan blive en del af problemet
Det kan nemlig blive et problem, hvis politikerleden bliver en del af Folkemødet, mener han.

– Der er ingen tvivl om, at rigtig mange mennesker har et problem med det, der foregår på Christiansborg, siger Clement Kjersgaard, og mange mener – med god ret, indskyder han – at der er sket en afkobling mellem de ting, som borgerne finder vigtige, og så de ting, som politikerne har øverst på dagsordenen.

– Folkemødet kan enten vise sig at blive en del af det problem eller en løsning, siger han.

– Altså, hvis spindoktorerne bare får held til at få afleveret et hurtigt budskab for så at tage tilbage til København, hvilket bidrag har de så ydet til Folkemødet? spørger Clement Kjersgaard.

– Folkemødet byder på en unik mulighed for, at folk kan mødes på nye vilkår. Det er vigtigt at udnytte det potentiale og ikke bare kopiere politik, som det foregår til hverdag.

De gamle taber magten
Ræson vil på Folkemødet gøre op med den envejskommunikation, som er blevet for stor en del af det politiske landskab. Politikerne skal ikke have held med at sætte sig på den offentlige debat, påpeger Clement Kjersgaard og erklærer, at han også selv har et had/kærlighedsforhold til politikerne.

– At det er dem, der får lov at bestemme hvad vi skal snakke om hvornår, er årsagen til, at de gamle politikere taber magten – som det er sket med Hillary Clintons nederlag i USA og brexitafstemningen i England.

– Selvfølgelig er der ikke kun én løsning på problemerne, men vi synes, at det er på tide at gribe tingene anderledes an. Også på Folkemødet.

Så Ræson sidder lige nu og sorterer med hård hånd, fortæller Clement Kjersgaard. Det er dem, der inviterer de personer, som de allerhelst vil snakke med, og interessen for at komme til orde i missionshuset er overvældende, fortæller han.

– Så vi glæder os til at diskutere de store spørgsmål. Det har vi altid gjort i Ræson, hvor vi meget gerne ser 10 år frem eller tilbage, i stedet for kun at se på situationen lige nu og her, siger han.

– Nu har vi en fantastisk liste over folk, der har sagt ja til netop det. Store navne, og vi vil sørge for at facilitere det på en måde, så debatterne også har et liv efter Folkemødet.

Ræson livestreamer nemlig alle sine arrangementer på den politiske festival, og også tre måneder efter den politiske festival skal man på nettet kunne finde ud af, hvad den og og den person sagde på Folkemødet 2018.

– Succeskriteriet for os bliver at få det længst muligt ud, så det ikke kun vedrører de 100 mennesker, der så det lørdag eftermiddag, siger Clement Kjersgaard.

Kommer tilbage i 2019
Med Ræson i missionshuset kan man blandt andre møde psykolog og forfatter Svend Brinkmann, biolog og tv-vært Sebastian Klein, partiformand Morten Østergaard, udviklingsminister Ulla Tørnæs, fhv. finans- og udenrigsminister Mogens Lykketoft, MF Søren Espersen, MF Rasmus Jarlov, MEP Morten Messerschmidt i debat med MEP Jens Rohde, og mange flere.

Find programmet på raeson.dk/fm.

Ræson har også lejet missionshuset i Pilegade i 2019, oplyser Clement Kjersgaard.

SENESTE NYHEDER

MEST LÆSTE BORNHOLM

16. JAN 2019 • 14:33 FOR ABONNENTER

Nye restauratører er gamle kendinge

Mest læste