Bornholms Kunstmuseum får tidlig julegave af Otto Bruuns Fond
Fotos: Bornholms Kunstmuseum

13. DEC 2017 • 14:17 • AF TOMMY KAAS

Bornholms Kunstmuseum får tidlig julegave af Otto Bruuns Fond

Bornholms Kunstmuseums store udstilling af værker af den bornholmske maler Kristian Zahrtmann bliver i dag udvidet med yderligere to malerier, som en gave fra Otto Bruuns Fond.

– I forbindelse med tilrettelæggelse af udstillingen, der udelukkende er baseret på museets egen samling, måtte vi erkende, at der trods den omfattende samling alligevel var et par huller, hvis vi skulle tegne det fulde billede af Zahrtmanns produktion. Vi manglede dels hans tid i Rom, dels hans sene eksperimenter med lys og farve, lyder det fra museet.

– Præcis de huller dækkes af de to billeder, der indtil nu har været i privat eje, og som Otto Bruuns Fond har doneret til museet.

Kristian Zahrtmanns tid i Rom dokumenteres af maleriet ”En romersk frugthandel” fra 1883 (gengivet over artiklen). Zahrtmann skriver selv om billedet:

”Nu spekulerer jeg paa et nyt Billede, en Frugtbutik, det bliver ikke saa umaadelig forskelligt fra det sidste, men jeg tror det skal blive meget bedre. Den Art Butikker er uforlignelige her, men er for resten vanskelige at danne Billeder af, da Butikkerne af sig selv bliver en ramme af pragtfulde Ingredienser, men gerne samle sig om et mørkt og tomt Rum i midten, og det er netop imod et Billedes Væsen. Dog ved jeg godt at kunne klare den Bugt denne gang.”

– Billedet er malet på en træplade og blev måske alligevel ikke helt som Zahrtmann ønskede. Et par år efter det var blevet til, valgte han at beskære maleriet til dets nuværende format, hvor det overdådige udvalg af frugt og grønt næsten lægger sig som en ramme om de to frugtsælgere, der sidder og nørkler med deres håndarbejde, forklarer museet.

Det andet maleri, der supplerer samlingen, er et selvportræt i lampelys fra 1916. Det kan ses under artiklen.

De to malerier er nu ophængt i udstillingen, der vises frem til den 2. april. Museets samling, der nu er blevet yderligere udvidet med disse to værker, er i øvrigt den største museumssamling i Danmark.

SENESTE NYHEDER

20. OKT 2018 • 10:15 FOR ABONNENTER
Foreslået miljøafgift vil ramme pendlerne hårdt
20. OKT 2018 • 10:00NAVNE
Dødsfald
20. OKT 2018 • 08:29
Spritbilist påkørte bil
20. OKT 2018 • 08:27
Dreng sigtet for vold

MEST LÆSTE BORNHOLM

19. OKT 2018 • 05:51
Festen er aflyst

Mest læste