Ugens hus har den oprindelige sjæl
Foto: Home Nexø

20. NOV 2017 • 10:12 • AF JON ALBJERG RAVNHOLT

Ugens hus har den oprindelige sjæl

Som en kaptajn på broen af sit skib kan man stå ved kogeøen i køkkenet og skue ned gennem den åbne spisestue til sofakrogen. Det er her, man for alvor får den følelse af rummelighed, som man ønsker sig af et hus på 242 m². Med et blik gennem huset herfra får man en idé om, hvor meget liv, der er plads til her.

SE BILLEDERNE FRA BOLIGEN HER

Køkkenet i hjørnet bag én har et afsætterrum ved siden af bryggerset til middagen for de større sammenkomster, som stuens længde er oplagt til. Så kan man ellers sidde der med udsigt gennem vinduerne over den sydvendte have, inden selskabet trækker hen i sofakrogen eller sætter sig foran brændeovnen i vinterhaven – hvis da ikke det er en af de milde aftener, hvor de kan trække ud på terrassen og sprede sig mellem frugttræerne ned til ildstedet i bunden af haven.

Det er den slags billeder, man uvilkårligt danner sig, når man går gennem rummene. Villaen blev totalrenoveret i 2013, og her var det vigtigt for ejeren, at man beholdt den oprindelige sjæl i huset og lod den leve side om side med det, man ønsker sig af en moderne villa. Derfor er der både justerbare indlagte spots i loftet og en gammel bærende bjælke, der har fået lov at stå godt medtaget og er blevet malet over uden at forsøge at maskere tidens tæring. Her lever man side om side med historien uden at føle sig forhistorisk.

Opfindsomme løsninger
I samme ånd er husets smukke oprindelige døre blevet genbrugt i hele huset, men flere steder er de blevet gjort noget mere praktisk anvendelige, så man i stedet for at have en række døre, der åbner op i hinanden, har lavet dem om til pladsbesparende skydedøre.

På førstesalen er der blevet åbnet til kip med fritlagte, olierede hanebånd i det store alrum. Her er det oplagt at lave en arbejdsplads med udsigt over haven og Nexøs tage, hvis ikke man bruger førstesalen til husets unge beboere. De kan få den store stue og to rummelige og lyse værelser – der er sågar en lille hems, som de mindste kan lave hule i.

Nede i stuen er der to gode soveværelser mere ud til gaden, og så kan man selv vælge, om man vil gå ind gennem den store hall ud mod gaden eller gennem bryggerset ud til haven. Her kommer man ind gennem en låge i gænget, for haven er aflukket. Man kan altså trygt lade mindre børn boltre sig i den, indtil de er gamle nok til at blive sendt tværs over gaden til biblioteket. Når roen så har sænket sig, kan man enten gå ned i vinkælderen eller over i den lukkede garage, der snildt kan omdannes til et godt værksted, da der også er en stor carport til ejendommen. Hvis ikke man bare sætter sig i en solkrog op ad bindingsværkmuren et øjeblik.

Tekniske detaljer:
Ydermur: Bindingsværk og pudsede mursten / Tag: Tegl / Vinduer: Termo / Opvarmning: Fjernvarme og brændeovn / Vand: Privat, alment vandforsyningsanlæg / Kloak: Offentlig / Toilet: To toiletter / Bad: Et bad.

Villaen er opført i 1854 og udbygget i 1979. Den ligger i det sydvestlige Nexø på Stormgade 5, tæt på bibliotek, skole og indkøb.

Der samlede boligareal er på 242 m² fordelt på stue og førstesal. Grunden er er på 1.347 m² med en stor, lukket have med frugttræer, carport og garage.

Huset er til salg gennem home Nexø.

Kontantpris 1.795.000


SENESTE NYHEDER

15. NOV 2018 • 16:45 FOR ABONNENTER
Toft tror på titlen

MEST LÆSTE BORNHOLM

15. NOV 2018 • 08:12

Der graves færdigt på Vesterbro

15. NOV 2018 • 06:46 FOR ABONNENTER

Penge til nye døre og vinduer i Aarsdale

Mest læste