Frisklavet mad på vej til plejecentrene
Foto: Berit Hvassum

11. NOV 2017 • 06:52 • AF ELISABETH KROGH

Frisklavet mad på vej til plejecentrene

Bornholms Regionskommune fik i sommer bevilget knap 34 mio. kroner fra Ældreministeriets pulje til at forbedre eller forny køkkener på plejehjem, og det blev besluttet at etablere køkkener på Nørremøllecentret i Nexø, Aabo Plejecenter i Aakirkeby samt afdelingen Paradisvej 11 under plejecenter Lunden i Rønne.

Hver boenhed får deres eget køkken, som bemandes med en kok, ernæringsassistent eller anden faglært medarbejder, der planlægger indkøbene og laver maden. Køkkener efter samme koncept er allerede etableret på plejecentrene Nylars og Snorrebakken i Rønne.

– Jeg er rigtig glad for, at vi har fået bevillingen fra Ældreministeriet, så vi kan bygge nye køkkener og servere frisklavet mad af god kvalitet på endnu tre af vores plejecentre. I den ældrepolitik, vi vedtog i 2016, indgår det som en naturlig del af en værdig ældrepleje, at maden tilberedes tæt på de ældre, så de kan nyde duften, siger borgmester Winni Grosbøll i en pressemeddelelse om de kommende køkkener.

11 køkkener
I alt 11 køkkener er ved at blive bygget efter en tidsplan, der sigter mod, at de nye køkkener står klar i december og kan tages i brug i starten af det nye år. Køkkenerne skal bemandes af 13 medarbejdere, hvoraf ti er nyansatte, to kommer fra Devika og en enkelt allerede er ansat på plejecenter Aabo.

Køkkenerne er en del af det såkaldte leve-bo-miljø, som skal give livskvaliteten og madglæden hos de ældre et løft. Beboerne får nemlig indflydelse på menuen, fordi de kan tale direkte med den person, der laver maden. Ideen er, at plejecentrene skal være så hjemlige som muligt, derfor bliver køkkenerne indrettet med almindelige ovne og andet udstyr, der kan findes i et almindeligt hjem.

Hjørnesten i et godt liv
Kommunens mad- og måltidskonsulent, Nikolaj Løngreen er uddannet kok og glæder sig også til, at køkkenerne kan tages i brug:

– God mad er hjørnestenen i et godt liv. Det er mig en stor faglig glæde, at vi nu bygger køkkener og ansætter dygtige køkkenmedarbejdere, som skal tilberede maden fra bunden i de mere end 20 små køkkener på fem af kommunens plejecentre. De ældre vil opleve en unik nærhed med køkkenet i hverdagen og blive mødt af appetitvækkende duft fra lækker hjemmelavet mad og have medindflydelse på deres måltider, siger han.

24. SEP 2018 • 09:20 FOR ABONNENTER

Forening investerer i bedre boliger i Rønne

Mest læste