24. APR 2015 • 15:00SYNSPUNKT • AF POUL AKSEL ERIKSEN, AAKIRKEBY

Tunnelprojekt til grin?

I en ledende artikel i vores avis den 16/4 skriver vores chefredaktør, at han er ved at bryde ud i grin, når han hører om tunnelprojektet. Det er han ikke den eneste, der gør, men fælles for dem, der får et grineanfald, er, at de ikke aner, hvad de griner af.

De slynger om sig med de milliarder, det koster at bygge en tunnel mellem Lolland og Tyskland, men det er jo ikke det, det drejer sig om. Jeg må med skam indrømme, at jeg også har været meget skeptisk, men min kloge svigersøn lokkede mig for et par år siden til et orienteringsmøde om en tunnel med to eksperter, og der så jeg lyset. Hvis bare chefredaktøren havde haft tid til at sætte sig ind i sagen, så var han også gået meget aktiv ind for at få undersøgt, om det er muligt at få bygget en tunnel mellem Bornholm og Sverige.

Det er uden for enhver diskussion, at en tunnel vil være en kæmpe fordel for en del af vores borgere. Min svigersøn, der rejser over 100 til 120 dage om året, ville have meget glæde af ikke at være afhængig af en færge og kunne rejse fra og til Bornholm døgnet rundt.

Det er intet problem at bygge en tunnel, erklærede eksperten på mødet, han havde bygget mange lignende tunneler i såvel Norge som på Færøerne, hvor man havde forbundet mindre øer med få indbyggere med større øer, men han kunne ikke fortælle os, om vores tunnel ville koste 15 eller 50 milliarder, men et sted der imellem. Det kom an på to ting.

For det første, hvor stor vi ville have den? Det ideelle ville være en tunnel med to kørebaner, således at man døgnet rundt kunne køre fra og til øen, men en tunnel med en kørebane ville også være et kæmpe fremskridt. Tænk sig at erstatte de nuværende tre afgange med 24 muligheder hvert døgn for at komme frem og tilbage?

For det andet, hvad vil en sådan tunnel koste? Det kommer simpelthen an på havbunden, det er det, undersøgelsen skal klargøre. En boret tunnel er langt den billigste, men hvis der er en porøs havbund, skal tunnelen forstærkes med en betonkappe, og så bliver det dyrere, og det er ikke sikkert, at den korteste vej er den billigste.

Ja, men hvad med pengene, vil vores redaktør nok sige. Ja, når man køber et hus, kan man låne til 2 eller 3 %, og hvis staten giver en lånegaranti, burde vi også kunne låne til denne lave rente, og vi har jo nogle penge. Dels dem, der afsættes på finansloven hvert år til vores trafik, og det vi betaler for, at vi og vores fragt skal transporteres fra og til øen. Dette beløb burde kunne forrente en temmelig stor milliard-anlægsinvestering.

Men som sagt: Prisen kender vi først, når undersøgelsen er gennemført, og jeg fatter ikke, at vores politikere ikke følger i Peter Juel Jensens fodspor og støtter, at der bliver lavet en undersøgelse, og at vores chefredaktør ikke skriver den ene leder efter den anden, hvor han anbefaler en sådan undersøgelse. Selvom han er bange for at blive til grin, for det er ingen skam at blive til grin, hvis det skyldes modpartens uvidenhed.

Kære tunnelforening, kæmp videre, uanset om folk tror, I er tossede eller ej. Nu nærmer folketingsvalget sig. Kontakt samtlige kandidater og hør om deres mening om en undersøgelse, og offentliggør deres svar, så vi ved, hvor skal stemme, nu når valget snart kommer.

Svar:
Kære Poul Aksel Eriksen.
Tak for dit læserbrev. Jeg bliver nødt til at præcisere: Jeg er ikke ved at bryde ud i grin over planerne om en tunnel mellem Sverige og Danmark, selvom jeg er skeptisk. Jeg fortæller i lederen om folks reaktion, som jeg har mødt den “ovre”.

Venlig hilsen
Søren Christensen
Chefredaktør, Bornholms Tidende

SENESTE SYNSPUNKT

18. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Kære Bjørn
17. MAR 2016 • 15:37SYNSPUNKT
Løgnen om kontanthjælpen
16. MAR 2016 • 16:00SYNSPUNKT
Realisme eller luftkasteller
14. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Tak til Mr. BornPass
12. MAR 2016 • 10:00SYNSPUNKT
Flyt nu den skulptur
10. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
EU og migrantkrisen
4. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Det bornholmske skolevæsen
24. FEB 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Ræven efter hønen
23. FEB 2016 • 15:05SYNSPUNKT
Sælen på sin sten
22. FEB 2016 • 15:11SYNSPUNKT
De ekstreme
18. FEB 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Kære mor
10. FEB 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Ynkelige skoleledere
15. NOV 2018 • 10:32 FOR ABONNENTER

Baskos ejer: Jeg sagsøger politiet

15. NOV 2018 • 08:12

Der graves færdigt på Vesterbro

Mest læste