Afstemning om navn
Hvad skal færgen hedde? Foto: BornholmerFærgen

8. FEB 2011 • 12:41 • AF DAN QVITZAU

Helt ny version: Afstemning om navn

Skal hurtigfærgen Leonora Christina blive ved med at hedde Leonora Christina - eller skal den hedde noget helt andet?

For omkring et år siden besluttede bestyrelsen i det daværende Bornholmstrafikken, at den kommende hurtigfærge, der sættes i drift til sommer, skulle opkaldes efter en kvinde med tilknytning til Bornholm.

Valget faldt på Leonora Christina, som sad fængslet på Hammershus i perioden 1660-62. Senere skrev hun værket "Jammers Minde", som i 2006 blev indlemmet i den danske kulturkanon, og værket er dermed kåret som værende blandt de 10 mest uomgængelige litterære værker i vores fælles danske kulturarv.

Bogen inspirerede senere den store bornholmske maler Kristian Zahrtmann (1843-1917), og han malede en større serie af skildringer fra Leonora Christinas liv. Malerierne hænger på kunstmuseer over hele Danmark, og flere af dem kan ses på Bornholms Kunstmuseum.

Bornholmerfærgen har en lang tradition for at støtte op om bornholmsk kunst, og derfor syntes Leonora Christina at være et naturligt valg - vel vidende at hendes navn var kontroversielt pga. hendes ægteskab med Corfitz Uhlfeldt, der blev dømt for landsforræderi. Alt dette tilbage i midten af 1600-tallet.

Og valget af Leonora Christina har da også efterfølgende skabt en engageret debat - både for og imod.

- Vi har fået rigtig mange reaktioner på vores valg af navn, og folk er både for og imod. Historikere, kvindesagsforkæmpere, litterater og søens folk har ytret sig. Bornholmerne selv og resten af landet har taget aktivt del i debatten om det bedste navn til vores nye færge. Derfor sender vi nu spørgsmålet til folkeafstemning, så færgen kan få det rette navn, uanset om det bliver Leonora Christina eller noget helt andet, siger bestyrelsesformand for rederiet Færgen, Per Gullestrup.

40 procent af BornholmerFærgens passagerer er bosiddende på Bornholm, mens de resterende 60 procent er turister, sommerhusejere og andre med tilknytning til Bornholm. Derfor er det naturligt, at så mange som muligt tager del i navngivningen af færgen.

- Vi ønsker at lytte til alle vores kunder og har derfor besluttet at tage alle med på råd i opgaven med at finde det rette navn til den nye færge. Leonora Christina er stadig i spil, men hun kommer nu til at dyste med andre navne, siger Per Gullestrup.

Fra torsdag den 10. februar klokken 13:00 og frem til fredag den 18. februar klokken 12:00 kan du sende os dit ønske om, hvad den nye færge skal hedde. Afstemningen foregår i samarbejde med Bornholms Tidende, og du kan derfor gå ind på tidende.dk eller bornholmerfaergen.dk, hvor du finder stemmeformularen.

I Bornholms Tidendes torsdagsavis vil der være information om afstemningen samt stemmesedler, som kan udfyldes og sendes med posten til Bornholms Revision.

Hver person har én stemme - så husk at oplyse os om dit navn og adresse.

Det er stadig et krav, at dit forslag skal være et kvindenavn, og vedkommende skal på den ene eller anden måde have tilknytning til Bornholm.

For at sikre at ingen vil kunne anfægte resultatet, bliver afstemningen kontrolleret af Bornholms Revision, statsautoriserede revisorer.

Mandag den 21. februar offentliggør vi de fem mest populære navne, og herefter kan du stemme på et af disse, inklusiv Leonora Christina.

Så er det samme procedure en gang til: gå ind på tidende.dk eller bornholmerfaergen.dk og stem via blanketten.

Afstemningen løber frem til 25. februar klokken 12:00, og mandag den 28. februar offentliggør vi resultatet.

Som tak for den engagerede indsats udlodder BornholmerFærgen blandt deltagerne i afstemningen 20 tur/retur standardbilletter til bil+5 på Rønne-Ystad overfarten. (Billetterne kan frit ændres helt op til afrejse, og billetterne gælder til en tur med den nye hurtigfærge).

Blandt dem som stemte på "vindernavnet" udloddes en hovedgevinst, en tur/retur billet med den nye hurtigfærge - samt speciel adgang til navngivningsceremonien.

Vi håber, at rigtig mange vil give deres mening til kende, således at vi får stor opbakning til færgens navn - uanset om det bliver Leonora Christina eller et andet navn.

SENESTE NYHEDER

24. MAJ 2019 • 17:53 FOR ABONNENTER
Designere: Nexø bobler og vi er en del af det
24. MAJ 2019 • 16:50 FOR ABONNENTER
Tilbageflyttere åbner butik og café
24. MAJ 2019 • 15:23 FOR ABONNENTER
Partier: Selvfølgelig skal Bornholm kompenseres
24. MAJ 2019 • 15:12 FOR ABONNENTER
Stort flertal vil have staten til at punge ud til Bornholm
24. MAJ 2019 • 14:58 FOR ABONNENTER
Udsigt til voldsom trængsel i de bornholmske alper

MEST LÆSTE BORNHOLM

23. MAJ 2019 • 05:47
Brasserie åbner i Rønne
24. MAJ 2019 • 12:17
Autograf-Flemming er død

Mest læste