Skolebestyrelser skal høres om de yngste skal have mere fritid

23. MAJ 2019 • 19:16 • AF JAKOB MARSCHNER

Skolebestyrelser skal høres om de yngste skal have mere fritid

Eleverne i 0. til 3. klasse i Bornholms folkeskoler kan komme til at få 90 timers mindre undervisning om året end i dag. Men det bliver tidligst fra det skoleår, der starter i august næste år – og kun hvis skolebestyrelserne ønsker det.

Det besluttede et flertal i kommunalbestyrelsen torsdag aften.

De bornholmske politikere behandlede sagen, fordi folkeskoleloven blev lavet om i starten af måneden. Her blev det en mulighed, men ikke en pligt for landets kommunalbestyrelser at sætte det årlige antal timer i 0. til 3. klasse ned fra dagens 1.200 til ikke under 1.110 timer.

– Det er helt på sin plads, at skolebestyrelserne får lejlighed til at komme til orde om den her mulighed, sagde Linda Kofoed Persson (DF), der sammen med S, SF og Bornholmerlisten ville lægge sagen ud til skolebestyrelserne.

At sætte timetallet ned for de mindste er fra Folketingets side gjort muligt allerede fra det nye skoleår, der starter til august. Det ville have spillet ind på behovet for lærere og pædagoger, på begge gruppers arbejdstid og på SFO'ernes åbningstider, og det ville også have krævet ekstra afgange med skolebusser to eller tre dage om ugen. Det sidste til en pris, som BAT har anslået til lige under en halv million kroner om året.

Mindretal ville handle hurtigt

Andre ville sætte timetallet ned allerede fra næste skoleår – og af tidshensyn gøre det uden først at spørge skolebestyrelserne.

– Det er ikke en ret hensigtsmæssig måde at arbejde på, når tingene skal ekspederes så hurtigt fra Folketinget til kommunalbestyrelserne. Men når det så er sagt, synes jeg også, at der er rigtig gode ting i at sætte timetallet for de mindste ned og udvide SFO'ernes åbningstid, sagde børne- og skoleudvalgets formand Morten Riis (EL).

– Spørgsmålet er, hvornår vi skal have det her til at rulle fra. Personligt synes jeg, at det skal rulle fra 1. august, også fordi skolerne allerede har kalkuleret de to muligheder, der er, ind i planlægningen: At det ruller nu eller ej. Så det planlægningsmæssige er rimelig overskueligt.

– Jeg har også spurgt kommunens skolechef, hvad han foretrækker, og han sagde 1. august. Men det er selvfølgelig ikke hans afgørelse. Det er vores afgørelse, sagde Morten Riis.

Dermed blev sagen en af de ikke så mange, hvor Enhedslisten stemmer sammen med Venstre.

– Jeg synes, at det er rigtig ærgerligt, at vi må vente med at sætte timetallet ned, sagde Maike Fiil (V).

– Jeg er enig: Jeg synes også, at vi skal gøre det med det samme, sagde Bjarne Hartung Kirkegaard (KD).