Stor undersøgelse i Holland: Vådservietter giver ikke besparelse i ældreplejen
Arkivfoto

12. APR 2018 • 07:04 • AF REDAKTIONEN

Stor undersøgelse i Holland: Vådservietter giver ikke besparelse i ældreplejen

Der er ikke nogen kommunale penge at spare ved at gå over til vådservietter og vask uden vand i ældreplejen.

Det viser en omfattende hollandsk undersøgelse fra 2014, som DR P4 Bornholm har kigget på.

Bornholms Regionskommune forventer ellers en årlig besparelse på 3,8 millioner kroner, hvis man vælger vask uden vand i den daglige hygiejne.

Undersøgelsen indbefattede 500 plejekrævende ældre borgere på 22 forskellige plejehjem i Holland, hvor man i løbet af seks uger sammenlignede de to vaskemetoder: Den traditionelle med vand og sæbe over for vask med vådservietter.

Man lavede to lige store grupper, og der blev taget tid med stopur hver gang en ældre blev vasket. Ud over tidsforbruget indregnede man alle andre udgifter til for eksempel servietter, vand og lignende.

Og i forhold til økonomien så er konklusionen klokkeklar: Udgifterne var stort set de samme uanset hvilken vaskemetode, der blev anvendt.

Det oplyser P4 Bornholm.

I Bornholms Regionskommunes besparelsesforslag på ældreområdet fremgår det, at man forventer en årlig besparelse på 3,8 millioner kroner, hvis man går over til vask uden vand i den daglige hygiejne.

Metoden skal dog ikke erstatte det ugentlige, traditionelle bad, som de ældre fortsat skal have, lyder det.

Koncerndirektør i regionskommunen, Johannes Nilsson, kender ikke den hollandske undersøgelse og ved derfor ikke, hvad der mere præcist ligger til grund for konklusionerne.

Men han peger på, at kommunen har vurderet, at ved at gå over til metoden med vask uden vand skal der bruges mindre tid på at hente balje og fylde op med varmt vand og så videre.

– Vi regner med, at man kan effektivisere processen omkring vasken - og tid er penge, siger Johannes Nilsson til DR P4 Bornholm.

Radiostationen understreger, at den hollandske undersøgelse, som er lavet af seks forskere og offentliggjort i 2015, kun omfatter ældre plejekrævende borgere, som er sengeliggende. Desuden indregner man som sagt udgifterne til servietter, mens man i det bornholmske besparelsesforslag vil lade de ældre selv betale udgiften til vådservietter.

En mindre undersøgelse fra Køge Sygehus har i øvrigt vist, at der kan være en besparelse på op til 10 procent ved at gå over til vask uden vand - frem for den traditionelle metode.