Smitsom sygdom spreder sig blandt hunde på Bornholm
Foto: Jens-Erik Larsen

25. NOV 2017 • 07:52 • AF ANETTE VESTERGAARD

Smitsom sygdom spreder sig blandt hunde på Bornholm

Det gælder om at holde sine hunde i kort snor i disse uger, hvor fugten øger risikoen for smittespredning.

I øjeblikket får dyrlægerne mange henvendelser fra bekymrede hundeejere, fortæller Pia Staanum fra Aakirkeby Dyreklinik.

– Vi har fået mellem 20 og 30 henvendelser de sidste to uger. Hundene hoster i øjeblikket, og det kaldes kennelhoste, fordi smitten breder sig, når mange hunde er samlet på samme sted. Men det kan også smitte, hvis to hunde bruger samme vandskål eller tørres med samme håndklæde, siger Pia Stanum.

Kennelhoste er en multifaktoriel virus, der sætter sig i de øvre luftveje – lige som forkølelse hos mennesker. Symptomerne er stort set de samme.

– Hundene hoster og lyder ligesom sæler. En tør hoste, ledsaget af nysen, brækreflekser og løbende næse.

God ide at vaccinere
Kennelhoste er som regel ufarlig og går over af sig selv. Men det er en god idé at få sin hund tjekket, hvis hosten er langvarig eller ledsages af hvidt skum, siger Pia Staanum.

–Vi tager deres temperatur, når de kommer herind, og hvis de har feber giver vi dem en fem dages antibiotikakur. Kuren kan gives som en injektion eller som spray, der sprøjtes direkte ind i næsen.

Det vigtigste er at isolere hunden fra andre hunde, indtil epedemien har lagt sig igen. Det reducerer smittefaren til stort set nul, siger Pia Staanum.

Af samme grund kræver mange hundepensioner et vaccinationsbevis, inden de tager imod nye hunde.