Hvorfor er lunten så kort?

14. MAR 2016 • 15:48LEDER • AF SØREN CHRISTENSEN

Leder: Hvorfor er lunten så kort?

I USA tager man hensyn til de bløde trafikanter.

Som i rigtig hensyn.

På parkeringspladserne foran de store indkøbscentre holder bilisterne i deres kæmpe store biler for eksempel pænt tilbage for fodgængere. Også selvom fodgængerne ikke nødvendigvis har plantet deres fødder ved et fodgængerfelt. Og jeg har kørt på cykel i myldretiden på 5th Avenue i New York med hele familien på slæb uden problemer.

Og i Sydeuropa, hvor man ellers er kendt for at rende rundt med korte lunter, giver man ikke fingeren og dytter efter cykelryttere og andre motionister.
På de kanter klapper man og hylder dem frem som helte.
Og i Danmark?
På Bornholm?

Her er tålmodigheden af en eller anden grund ikke så stor, må jeg desværre konstatere endnu en gang.
I weekenden lagde Ole Almeborg i Hasle lokaler til årets præsentation af cykelholdet Team Almeborg Bornholm, og i den anledning benyttede holdet til at samle alle ryttere på øen weekenden over.

Jeg var med på en enkelt træningstur i lørdags, og flere gange oplevede jeg utålmodige og hidsige billister, der dyttede og gestikulerede på en negativ måde efter holdet.
Jeg er klar over, at 15-20 ryttere fylder meget på vejene, men jeg har svært ved at forstå, at man ikke udviser bare lidt mere tålmodighed, end jeg så flere eksempler på.

Det kan da godt være, at cykelfeltet foran betyder, at man bliver to minutter forsinket, og hvad så egentlig?

Lidt mere overskud i hverdagen, lød engang et fint slogan fra et dansk realkreditinstitut, og hvor kunne det være fint, om vi alle viste netop det.

Men vi kan nå det endnu:
Sommeren – og en ny cykelsæson – står for døren. Bornholm vil gerne markedsføre sig selv som cykel-ø. Potentialet er enormt.

Skulle vi i den forbindelse ikke have en fælles ambition om at vise hensyn til de mange cykelryttere, der kører på vore veje denne sommer. Både dem med familier, og de, der i stramt cykel-trikot kører lidt stærkere og måske fylder lidt mere.

Skulle vi ikke, som man gør det i for eksempel Frankrig på de kendte Tour de France-bjerge, hylde dem i stedet for at hyle dem ud.

Skulle vi her på Bornholm ikke gå forrest og vise ordentlig cykelkultur, når nu vore veje og terrænet i forvejen lugter lidt af Sydeuropa?