Liv til Rønne Centrum

2. MAR 2016 • 16:37LEDER • AF NIELS EBDRUP

Leder: Liv til Rønne Centrum

Vi skal glæde os over legater og sponsorer

Nu er vinteren gået – i hvert fald ifølge kalenderen – og hvor har det dog været en fornøjelse at komme på Store Torv i Rønne. Skøjtebanen har bidraget med så meget liv og glæde.

På alle tidspunkter har glade børn og unge benyttet sig af muligheden for at stå på skøjter midt i Rønne by. De har været der efter skoletid, i weekender og sågar om aftenen, hvor der er blevet sendt farvet ”diskolys” ud over isen. Skøjtebanen har bragt liv til Bornholms hovedtorv i de vintermåneder, der tidligere efterlod den store plads meget mennesketom. Det er ikke mærkeligt, at handelsstandsforeningen i 2014 rystede lidt i bukserne ved udsigten til, at manglende finansiering af skøjtebanens drift ville bringe en ende på succesen. For ikke bare rønneboer bliver trukket ind i byen – til butikkerne – når skøjtebanen er oppe. Folk kommer også fra resten af øen for at løbe eller danse en tur på isen og holde skøjtefærdighederne intakte. Det lykkedes Rønne Handelsstandsforening at sikre skøjtebanen ved at samle 31.316,50 kroner ind via indsamlingsbøsser i Rønnes butikker samt en hjemmeside. Penge, som i stort omfang kom fra bornholmerne.

Vi kan alle glæde os over, at Brødrene E., S. & A. Larsens Legat forærede banen til Bornholms Regionskommune, og at borgere samt sponsorer – så som Østkraft – har bidraget økonomisk til at drive gaven.

Lægger vi det ødelæggende spørgsmål om økonomi på hylden et øjeblik, så er det muligt at tænke lidt videre. For ville det ikke være dejligt, hvis der var en ”skøjtebane” på Rønne Torv hele året? Selvfølgelig skulle der ikke ligge en stor isterning på torvet i den bølgende juli-hede, men så kunne der være en anden form for legeplads, der bragte liv og glæde.

Problemet med legepladser er, at de dels tit bliver placeret på steder, hvor der i forvejen ikke er så stort et potentiale for liv, og at de derudover meget hurtigt mister nyhedens interesse. Derfor kommer de hurtigt til at stå lidt forladte hen. Men ved at have skiftende aktiviteter på Store Torv i Rønne, kunne man holde gryden i kog hele året. Der kunne være skøjtebane om vinteren, parkour-bane for badutspringere i foråret, fodboldbane eller legeplads for de mindre børn om sommeren og basketbane i efteråret – for eksempel. På den måde kunne vi udbygge den succes – og gave til Rønne og Bornholm – som skøjtebanen har vist sig at være.