Tænketank: Demokratier går fortsat tilbage over for autokratier

19. MAR 2024 • 09:20UDLAND

Blandt andet pandemien har givet mulighed for at indskrænke rettigheder i lande, siger forfatter til rapport.

Verdens demokratier er under fortsat mere pres.

Sådan lyder det fra den tyske tænketank Bertelsmann Stiftung, som har set nærmere på den demokratiske udvikling i 137 lande, der klassificeres som "udviklings- eller transformationslande".

Siden 2006 har fonden lavet et indeks over udviklingen og konkluderer ifølge det tyske nyhedsbureau dpa:

- På intet tidspunkt i de seneste 20 år er så få stater blevet demokratisk regeret som i dag.

63 af landene vurderes at være demokratier og har en befolkning på omkring tre milliarder mennesker.

74 lande vurderes at være autokratier. De autokratisk styrede lande - hvor valg for eksempel er mindre frie, eller retsstatsprincipper er under pres - har tilsammen en befolkning på omkring fire milliarder.

Da tænketanken senest lavede sin opgørelse i 2022, fandt den, at der var 70 autokratier mod 67 demokratier.

Til mediet Deutsche Welle siger Sabine Donner, som er en af forfatterne til rapporten, at coronapandemien kan have skubbet til udviklingen.

- Pandemien var en mulighed for i yderligere grad at indskrænke rettigheder og koncentrere magten i regeringernes hænder, siger hun.

- Men i bund og grund har pandemien ikke bragt nogen problemer, som ikke allerede eksisterede.

Tænketanken fremhæver i en pressemeddelelse blandt andet Tyrkiet, hvor der var valg i 2023, som et af flere lande, hvor "demokratiet gradvist er eroderet".

Landet beskrives som et "moderat autokrati", hvor oppositionen er presset, mediernes uafhængighed mindsket og retssikkerheden svækket.

- Alene i de seneste to år er valg i 25 lande blevet mindre frie og retfærdige, mens forsamlings- og foreningsrettigheder i 32 lande i stigende grad er blevet begrænset, og ytringsfriheden i 39 lande står over for øget kontrol, skriver stiftelsen.

Blandt de lande, som ikke er en del af undersøgelsen, er en række vesteuropæiske lande - heriblandt Danmark. Heller ikke USA, Canada og Australien undersøges.

Af internationalt kritiserede valg har der senest været stort fokus på det russiske præsidentvalg denne weekend. Præsident Vladimir Putin blev med overvældende opbakning genvalgt.

Kun tre kandidater, der ikke blev anset for at været reelle modstandere, fik lov at stille op mod ham.

Bertelsmann Stiftung beskriver sig selv som en fond, der arbejder på tværs af politiske skel. Den har dog i løbet af sin over 40 år lange historie været omdebatteret og kritiseret for blandt andet manglende transparens.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU