Nyt regeringsråd lover ny demokratisk orden i Haiti

28. MAR 2024 • 14:08UDLAND

For første gang i mange måneder bliver der lovet bedring i Haiti efter kaos, ekstrem vold og kriminalitet.

Et nyt regeringsråd i Haiti lover i en første offentlig erklæring, at der vil blive skabt "en offentlig og demokratisk orden" i landet.

Landet skal lede en politisk overgang i det ekstremt fattige og lovløse land.

I udmeldingen fra det nye regeringsråd hedder det, at landet nu er ved et vendepunkt.

- Vi er fast besluttet på at lindre den haitianske befolknings lidelser. Den har alt for længe været offer for dårlige regeringer og ekstrem vold i mange afskygninger, hedder det i erklæringen fra præsidentrådet, som endnu ikke er blevet officielt indsat.

Erklæringen om en ny demokratisk orden er underskrevet af otte af rådets ni medlemmer.

Når rådet er blevet indsat, skal det udpege en premierminister, som skal være med til at danne en ny regering og få bragt Haiti tilbage på en vej mod demokrati, stabilitet og værdighed.

FN's menneskerettighedschef, Volker Türk, siger i en erklæring torsdag, at situationen i Haiti er "voldeligt destruktiv. Han kalder samtidig bandevolden i landet for "uhyrlig".

- Der er blevet dræbt 1554 mennesker af banderne i 2024. 59 personer er blevet lynchet, siger Volker Türk, som gør opmærksom på, at store mængder af våben stadig strømmer til Haiti.

Ifølge rapporter fra FN-organet har korruption, frit spil til kriminelle og dårlig politisk ledelse sammen med tiltagende bandevold undergravet og ødelagt de statslige institutioner.

Den siddende premierminister, Ariel Henry, er fra alle sider under pres for at træde tilbage hurtigt. Han har sagt, at han går, så snart en ny regering er indsat.

Henry har formelt været leder af Haiti siden drabet på præsident Jovenel Moïse i 2021.

En FN-rapport fra sidste år beskriver et land med udbredt seksuel vold. Kvinder bliver tvunget ind i forhold, hvor de udnyttes seksuelt af bandemedlemmer, gidsler bliver voldtaget, og kvinder bliver tvunget til at se på, mens deres mand bliver dræbt for øjnene af dem.

Samtidig mishandles børn, og en del af dem tvangsrekrutteres af banderne.

- Alt dette er uhyrligt, og det må stoppes, siger Volker Türk.

Alle udenlandske ansatte ved EU's mission i Haiti såvel som den tyske ambassadør forlod landet for omkring to uger siden.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU