Israelere til Netanyahu: Du svigter gidslerne for magtens skyld

4. MAJ 2024 • 21:26UDLAND

Demonstranter anklager Israels premierminister for bevidst at udskyde aftale om våbenhvile og gidsler i Gaza.

Tusindvis af israelere spærrer lørdag aften en af Tel Avis store indfaldsveje, Kaplan Street, mens de demonstrerer mod Israels regering og premierminister, Benjamin Netanyahu.

Blandt demonstranterne er adskillige pårørende til israelere, der blev taget som gidsler af Hamas ved angrebet på Israel 7. oktober sidste år.

Det skriver den israelske avis Haaretz.

Israelerne på gaden i Tel Aviv vil have gidslerne hjem, og desuden kræver de, at der bliver udskrevet valg i Israel.

Demonstrationen finder sted på et tidspunkt, hvor omverdenen venter på, at repræsentanter for Israel og Hamas får en aftale om løsladelse af gidsler og våbenhvile i Gaza på plads.

Men de fremmødte israelere i Tel Aviv har ikke stor tiltro til, at den israelske regering gør tilstrækkeligt for, at en sådan aftale kommer i hus.

Udover på Kaplan Street er der også demonstrationer i andre dele af Tel Aviv og i byen Rehovot i det centrale Israel.

Yehuda Cohen, der er far til en soldat, som holdes fanget af Hamas, sætter spørgsmålstegn ved den israelske regerings bevæggrunde.

- Efter seks måneder er det uklart, om Hamas vil løslade gidslerne for at sikre sin egen overlevelse, eller om vores forfærdelige regering vil svigte dem (gidslerne red.) for at sikre sin egen overlevelse, siger Yehuda Cohen under en tale ved demonstrationen ifølge Haaretz.

En anden utilfreds israeler er Danny Elgarat, hvis bror holdes fanget i Gaza.

Han taler ved en demonstration på Begin Road i Tel Aviv.

- Bibi, du kan ikke snyde os. Du trækker tiden ud for at behage Ben-Gvir og blive ved magten. Du er ligeglad med de 132 gidsler, siger Danny Elgarat.

"Bibi" er Benjamin Netanyahus øgenavn, og Itamar Ben-Gvir er Israels minister for national sikkerhed.

Ben-Gvir tilhører den yderste højrefløj og har flere domme bag sig - herunder for at opildne til racisme.

Om få dage er det syv måneder siden, at den militante palæstinensiske bevægelse Hamas angreb Israel.

Cirka 1200 personer blev dræbt, og 250 blev taget som gidsler ved angrebet, som førte til Israels krig mod Hamas i Gaza.

Knap halvdelen af gidslerne er blevet løsladt. Tilbage er 132, hvoraf en stor del formodes at være omkommet. Den israelske regering vurderer, at der er cirka 100 overlevende gidsler tilbage.

Benjamin Netanyahu er ikke kun blevet upopulær i kølvandet på krigen. Kort efter at hans regering kom til magten i december 2022, begyndte israelere i tusindvis at gå på gaden hver weekend i Tel Aviv og andre israelske byer.

Dengang var det regeringens retsreform, som indskrænkede den israelske højesterets beføjelser, der udløste kritik.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU