Israel begrunder Rafah-angreb med Hamas' afvisning af gidselaftale

6. MAJ 2024 • 11:22UDLAND

Forhandlinger mellem Israel og Hamas om våbenhvile og gidselløsladelser er tilsyneladende gået i hårdknude.

Israels forestående militære operation i Rafah er nødvendig, fordi den palæstinensiske bevægelse Hamas har afvist de fremlagte forslag i de igangværende forhandlinger om en våbenhvile i Gaza.

Det siger Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, i en udtalelse ifølge Reuters.

Foruden en våbenhvile handler forhandlingerne om løsladelse af gidsler. Gidslerne holdes fanget i Gaza.

Gallant har også fortalt om baggrunden for den kommende Rafah-offensiv i en telefonsamtale med USA's forsvarsminister, Lloyd Austin.

- Under deres samtale drøftede Gallant den indsats, der er gjort for at få frigivet gidslerne, og signalerede, at på nuværende tidspunkt har Hamas afvist de forslag, der foreligger, skriver Israels forsvarsministerium.

Repræsentanter for Israel og Hamas har siden lørdag forhandlet i Egyptens hovedstad, Kairo. Hamas' delegation forlod dog forhandlingerne søndag og vil vende tilbage tirsdag.

Det har en unavngiven kilde tæt på forhandlingerne oplyst til det egyptiske medie Al-Qahera News.

Hamas har gjort det klart, at bevægelsen vil afvise enhver aftale, som ikke fører til en afslutning på krigen. Dette krav er dog blevet afvist af Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

Sideløbende med forhandlingerne har Israel advaret om, at landets militær vil angribe byen Rafah i det sydlige Gaza. Mindst en million fordrevne palæstinensere vurderes at opholde sig i byen.

Mandag morgen er Israels militær begyndt at evakuere 100.000 personer fra Rafah, fordi et angreb er nært forestående.

Den nuværende forhandlingsrunde gik i gang lørdag. Men der har i månedsvis pågået forhandlinger mellem Israel og Hamas, uden at parterne har fået et egentligt gennembrud.

Der har ikke været en længerevarende pause i krigen i Gaza siden slutningen af november. Her blev kamphandlingerne indstillet i seks dage, mens 105 gidsler blev frigivet af Hamas i Gaza.

Desuden blev 240 palæstinensiske fanger løsladt fra israelske fængsler.

Der er både israelere og en lang række andre nationaliteter blandt gidslerne, der er i Hamas' varetægt.

Ifølge Israels regering er der 132 gidsler tilbage i Gaza, men en stor del vurderes at være omkommet. Knap 100 vurderes at være i live.

Gidslerne blev taget til fange, da Hamas angreb Israel 7. oktober sidste år.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU