Hamas ser Netanyahu som største hindring for våbenhvile i Gaza

4. MAJ 2024 • 22:56UDLAND

Israels premierminister blokerer for en aftale om våbenhvile af personlige grunde, hævder Hamas-repræsentant.

Mens israelere og palæstinensere venter på en aftale om våbenhvile og løsladelse af gidsler i Gaza, meddeler et højtstående Hamas-medlem lørdag aften, at Israels premierminister har sat sig på tværs.

Premierminister Benjamin Netanyahu er den primære hindring for, at en våbenhvileaftale kan blive en realitet, siger Hamas-repræsentanten i et interview med det arabiske medie Al Jazeera.

- Vores oplysninger bekræfter, at Netanyahu blokerer for en aftale af personlige grunde, siger kilden, som udtaler sig på betingelse af anonymitet.

Det er langtfra første gang, at Netanyahu beskyldes for at trække krigen i Gaza i langdrag for sin egen skyld.

Ifølge den israelske avis Haaretz har demonstranter i flere israelske byer så sent som lørdag aften beskyldt Israels premierminister for at fortsætte krigen for at kunne blive ved magten.

Demonstranterne kræver, at der udskrives valg. Men så længe krigen fortsætter, er en valgudskrivelse utopi.

Foruden risikoen for valg - og dermed politisk nederlag - står Netanyahu over for flere retssager, der blandt andet vedrører anklager om korruption.

Den palæstinensiske bevægelse Hamas tog cirka 250 gidsler, da den angreb Israel 7. oktober sidste år. Af dem er 132 stadig i Gaza. En stor del af de tilbageværende er dog omkommet.

Den israelske regering vurderer, at knap 100 stadig er i live.

Hamas vil under ingen omstændigheder gå med til en aftale, som indebærer løsladelse af gidsler, men ikke et stop for krigshandlingerne i Gaza, understreger Hamas-medlemmet over for Al Jazeera.

- Den zionistiske enhed går efter en aftale for at få udleveret sine fanger uden at dette sættes i forbindelse med en afslutning på aggressionen, siger Hamas-medlemmet til Al Jazeera.

Ikke siden november sidste år har der været en længere pause i krigshandlingerne i Gaza.

Her blev parterne enige om en syv dage lang våbenhvile samt løsladelse af israelske gidsler i Gaza og palæstinensiske fanger i Israel.

Ifølge de Hamas-kontrollerede myndigheder i Gaza har krigen kostet flere end 34.000 palæstinensere livet.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU