Fødevareobservatør slår alarm over kritisk hungersnød i Gaza

19. MAR 2024 • 02:09UDLAND

FN's Verdensfødevareprogram siger, at halvdelen af Gazastribens indbyggere oplever "katastrofal" sult.

En regulær katastrofal hungersnød står for døren i Gazastriben, hvor 30 procent af husstande ifølge international fødevaresikkerhedsobservatør nu befinder sig i den mest ekstreme kategori for hungersnød.

Sådan lyder det fra IPC, en international observatør, som ser på fødevaresikkerhed i nødsituationer i verden.

Den øverste kategori for hungersnød, kategori fem, omfatter husstande, som "mangler mad og/eller andre basale fornødenheder i en ekstrem grad".

- Sult, død, nød og ekstrem og kritisk fejlernæring er påviseligt. For at komme i hungersnødskategorien skal et område været præget af en ekstremt kritisk grad af akut fejlernæring og overdødelighed, lyder det fra IPC.

I den nordlige del af Gazastriben er det 70 procent, som ligger i den øverste kategori.

IPC-systemet bruges af en række FN-organisationer til at kategorisere fødevaresikkerheden. Det blev indført i 2004 til brug i Somalia.

Tallene, som IPC-systemet beskriver, gælder frem til marts i år.

Udsigten for de næste tre måneder er, at flere personer vil rykke sig op i den øverste kategori for hungersnød, og at det til juli vil ligger på 38 procent.

39 procent af Gazastribens indbyggere lå frem til marts i den næstøverste kategori fra IPC.

I denne kategori gælder det, at husstande "har store pauser i adgang til mad, og det reflekteres i en meget høj grad af akut fejlernæring og overdødelighed".

Beth Bechdol, som er en af vicegeneralsekretærerne i FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), kalder ifølge det franske nyhedsbureau AFP tallene "hidtil usete".

- At 50 procent af en hel befolkning står over for katastrofale forhold og noget nær hungersnød, er hidtil uset, siger Beth Bechdol, som er vicegeneralsekretær for FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO).

Cindy McCain, som er chef for FN's Verdensfødevareprogram (WFP), understreger, at "folk i Gazastriben sulter ihjel lige nu".

- Den fart, som den menneskeskabte hungersnøds- og fejlernæringskrise rejser gennem Gazastriben med, er skrækindjagende, siger hun ifølge AFP.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU