EU's udenrigschef giver kandidatland hård kritik efter protester

1. MAJ 2024 • 11:02UDLAND

Chokgranater, vandkanoner og tåregas er blevet brugt mod demonstranter i EU-kandidatlandet Georgien.

Myndigheders hårde fremfærd mod demonstranter i Georgien får stærk kritik fra EU.

På det sociale medie X skriver EU's udenrigschef, Josep Borrell, at forsamlingsfriheden skal beskyttes.

Situationen omkring protesterne eskalerede efter en debat i parlamentet om et lovforslag, som oppositionen kalder autoritært og russisk-inspireret.

- Jeg fordømmer på kraftig vis volden mod demonstranter i Georgien, der fredeligt demonstrerede imod loven om udenlandsk indflydelse, skriver Borrell.

- Georgien er et EU-kandidatland. Jeg opfordrer myndighederne til at sikre retten til fredelig forsamling. Brugen af magt til at undertrykke den er uacceptabel.

Under de store regeringskritiske protester blev 63 personer anholdt i Georgien.

Det oplyser det georgiske indenrigsministerium onsdag.

Seks politibetjente blev kvæstet.

Sikkerhedsstyrker brugte blandt andet vandkanoner, tåregas og chokgranater for at slå ned på demonstranterne.

Ifølge oppositionspartiet Samlet National Bevægelse er lederen af oppositionen, Levan Khabeishvili, blevet slået og tilbageholdt under protesterne og tilset af sundhedsfagligt personale.

Han forsvandt pludselig under protesterne. Billeder fra lokale medier viser, at han har fået et blåt øje og har blod i ansigtet.

Adskillige journalister blev ifølge nyhedsbureauet AFP angrebet. Det gælder blandt andet en AFP-fotograf, der - på trods af tydeligt at være en del af pressekorpset - blev slået med knippel.

Det omstridte forslag indebærer, at organisationer, som modtager mere end 20 procent af deres finansiering fra udlandet, skal registreres som en organisation, der "forfølger en udenlandsk magts interesser".

Georgien er blandt ni lande, der er godkendt som kandidatlande. Det vil sige, at en proces mod medlemskab af EU er igangsat.

USA, Storbritannien og EU har kritiseret lovforslaget. EU har sagt, at lovforslaget kan forhindre integrationen i unionen, hvis det vedtages.

Kritikere har kaldt forslaget "den russiske lov" og sammenligner den med lignende lovgivning i Rusland. Her er den blevet brugt til at slå ned på politiske modstandere.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU